Три държавни корпорации от Китай в четвъртък подписаха споразумение с

...
Три държавни корпорации от Китай в четвъртък подписаха споразумение с
Коментари Харесай

Китай ще участва в газови проекти в Аляска за $43 милиарда

Три държавни корпорации от Китай в четвъртък подписаха съглашение с управляващите на американския щат Аляска и компанията Alasca Gasline Development (AGDC) за реализацията на планове за полутечен природен газ на стойност 43 милиарда $.

От китайска страна в съглашението вземат участие China Petrochemical Corp. (Sinopec), държавният капиталов фонд China Investment Corp. (CIC) и Bank of China.

Документът бе подписан по време на визитата на американския президент Доналд Тръмп в Пекин.

 Qualcomm подписа покупко-продажби за $12 милиарда при визитата на Тръмп в Китай
Технологичен колос подписа покупко-продажби за $12 милиарда при визитата на Тръмп в Китай

Компанията ще доставя съставни елементи за смарт телефони на най-големите китайски производители

Според оценки на държавното управление на Аляска, договореността по тези газови планове с китайски организации с течение на времето ще разреши да се редуцира комерсиалният недостиг на Съединени американски щати във връзка с страните от Азия с 10 милиарда $ годишно. През 2016 година комерсиалният недостиг единствено с Китай е бил в размер на $347 милиарда.

Освен това реализацията на плановете ще разрешат да се открият до 12 хиляди нови работни места в Съединени американски щати през интервала на строителството на обектите.

За последното десетилетие потреблението на природен газ в Китай се усили повече от четири пъти, като страната заем трето място в света по импорт на този енергиен запас. От началото на тази година потреблението на газ в страната бележи растеж от 18 на 100 по отношение на предходната година. В момента съществени вносители на природен газ в Китай са Катар и Австралия. Работи се интензивно по увеличение на доставките от Русия по газопроводи.

Съединени американски щати и по-специално щатът Аляска разполага т с големи находища от природен газ, които общо се правят оценка на 330 трилиона кубични фута. Към момента обаче страната не разполага с задоволително експортни мощности, осолено на тихоокеанското крайбрежие.

Губернаторът на Аляска, Бил Уокър, още от избирането си през 2014 година се застъпва за построяването на водопровод с дължина съвсем 1,3 хиляди километра за пренасяна на газ от находището North Slope до пристанището Найкиски. Там ще построи терминал за втечняване и експорт на природен газ.

Уокър е единственият американски губернатор, съпътстващ президента Тръмп при визитата му в Китай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР