Три благотворителни организации, стопанисващи кораби за спасяване на мигранти в

...
Три благотворителни организации, стопанисващи кораби за спасяване на мигранти в
Коментари Харесай

Спасителни организации с призив за помощ към ЕС за спасяването на мигранти

Три благотворителни организации, стопанисващи кораби за избавяне на мигранти в централната част на Средиземно море, приканиха Европейски Съюз да възобнови дейностите по търсене и избавяне. Те обявиха, че са претрупани, и предизвестиха, че ще загинат още хора.

През последните дни SOS Mediterranee, " Лекари без граници " (MSF) и " Sea-Watch " са прибрали над 1000 души, блокирани в протекли и препълнени лодки сред Северна Африка и Италия.

В взаимно изказване те желаеха " европейските държави-членки и асоциираните страни да обезпечат съответна, ръководена от страната профилирана и самодейна флота за търсене и избавяне в Централното Средиземноморие, както и бърз и съответен отговор на всички сигнали за злополучие, а също и предвидим механизъм за събаряне на оживелите ".

Европейски Съюз приключи през 2020 г.спорната си интервенция за битка с трафика на хора в Средиземно море, като я размени с интервенция " Ирини ", съсредоточена върху спазването на оръжейното ембарго на Организация на обединените нации против Либия.

Оттогава спасяването на мигрантите е оставено в пълномощията на обособените страни, само че неправителствените организации се оплакват, че страните подценяват сигналите за злополучие или даже работят с либийските управляващи, с цел да изпращат мигрантите назад там.

Централното Средиземноморие е най-смъртоносният миграционен маршрут в света, с съвсем 20 000 смъртни случая и изгубвания от 2014 година насам, сочат данни на Международната организация по миграция (МОМ).

Корабът на MSF " Гео Баренц " сега транспортира 659 души, в това число повече от 150 малолетни, само че макар молбите до Италия и Малта към момента не им е предоставено пристанище, където да ги смъкват.

„ Ocean Viking ”, стопанисван от SOS Mediterranee, в неделя смъкна 387 души в италианското пристанище Салерно, а корабът „ Sea-Watch 3 ” смъкна в събота в Таранто438 души, само че след дни очакване на позволение.

Досега Италия е записала повече от 42 000 случая на разтоварване на мигранти през тази година, спрямо съвсем 30 000 през същия интервал на предходната година.

Но тук се чуват апели за по-строги дейности за блокиране на идващите, изключително от страна на крайнодесните партии, които се чака да завоюват властта на изборите на 25 септември.

Матео Салвини, водач на антиимиграционната партия " Лига ", ще дойде в четвъртък на дребния остров Лампедуза, където дебаркират доста от лодките с мигранти.

Неправителствените организации са упреквани, че основават " привлекателен фактор " за мигрантите, като обезпечават мрежа за сигурност в Средиземно море, макар че те изрично оспорват това.

" Премахването на съответните и способени европейски служби за търсене и избавяне в интернационалните води край Либия се оказа смъртоносно и неефективно за попречване на рискови пресичания ", съобщи Ксавие Лаут, действен шеф на SOS Mediterranee.

Благотворителни организации, измежду които и MSF, са подложени на правосъдно гонене поради напъните си в Италия, а корабите им постоянно се конфискуват поради нарушение на разпоредбите за сигурност.

По дело, обвързвано със „ Sea-Watch ”, Съдът на Европейския съюз постанови тази седмица, че пристанищата не могат да задържат филантропични кораби за това, че транспортират повече хора от плануваното, като акцентира главното обвързване да се оказва помощ на бедстващите в морето.

Базираната в Германия група приветства решението, като съобщи: " Така в бъдеще корабите ще продължат да вършат това, което умеят най-добре: да избавят хора, вместо да бъдат случайно арестувани в пристанището. " /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Рим / Италия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР