Три банки повишиха лихвите по депозитите, съобщи тези дни финансовата

...
Три банки повишиха лихвите по депозитите, съобщи тези дни финансовата
Коментари Харесай

Три банки вдигат лихвите по депозитите

Три банки покачиха лихвите по депозитите, заяви тези дни финансовата платформа за съвещания и сравняване на банкови услуги " Моите пари ", оповестява " Сега ".

На фона на премахването на лихвите по спестяванията, което банките всеобщо започнаха в последните две години, новината провокира голям интерес. Особено откакто от началото на 2021 година огромните банки даже стопираха да оферират общоприети срочни депозити за жители и компании. Причината за тези неподходящи за спестителите дейности бе, че банките се оказаха задръстени с пари, от което търпят загуби поради негативните лихви, с които ги санкционира Българска народна банка за свръхрезервите.

Обръщането на наклонността е предстоящо при бързорастяща инфлация, военния спор в Украйна и други притеснителни данни за стопанските системи на страните от Европейски Съюз. Европейската централна банка към този момент даде поръчка за промяна на главната рента нагоре.

Засега обаче единствено дребни банки подхващат стъпки за повдигане на лихвите по депозитите в търсене на запас, с цел да са конкурентни на останалите във връзка с кредитирането. Много дребна част от финансовите институции оферират олихвяване на депозити, като при някои доходността на по-дългосрочните влогове даже надвишава 1% годишно.

 Банките с най-изгодни 3-годишни депозити Банките с най-изгодни 3-годишни депозити Източник: Моите пари
Месец по-късно две от банките са нараснали лихвите по 3-годишните депозити, демонстрират данните на " Моите пари " - Ти Би Ай Депозит от 1.2% на 1.5% годишно, а Биг Банк от 1.2% на 1.35%. Освен това Инвестбанк е въвела рента от 0.7% годишно за дълготрайни влогове. За момента корекциите са плахи и по-вероятно се дължат на конкурентни маневри и няма да повлияят на изискванията на останалите банки, считат специалистите от " Моите пари ".

В същото време някогашният банкер Левон Хампарцумян предвижда пред bTV гладко повишаване на лихвите с 1-1.5% доникъде на 2023 година

" Съотношението кредит-депозит, което близо 10 години беше под 100%, т.е. парите по депозитите бяха повече от тези по заемите, сега е 103-104%. Което значи, че събраните депозити са раздадени като заеми ", означи Хампарцумян. Според него това е знак, че скоро банките още веднъж ще стартират да притеглят средства, предлагайки рентабилност за тях.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР