Тревожно ново изследване разкрива, че консумацията на повторно използвано олио

...
Тревожно ново изследване разкрива, че консумацията на повторно използвано олио
Коментари Харесай

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Т ревожно ново проучване разкрива, че потреблението на наново употребявано олио за пържене може да докара до по-високи равнища на невродегенерация при плъхове и тяхното поколение. Като се има поради, че практиката на наново загряване на една и съща партида олио е необятно публикувана в домовете и заведенията за хранене по света, резултатите от изследването сочат, че тази процедура може да има съществени последствия за човешкото здраве. 

Пърженето включва цялостно потапяне на храната в горещо олио и е извънредно известна техника за готвене, която може да се употребява за подготвяне на всичко - от понички до фалафел. За страдание обаче вкусните лакомства, които се подготвят във фритюрници, са свързани с редица болести, в това число рак и диабет. 

Смята се, че тези рискове се ускоряват, когато олиото се употребява наново, защото многократното нагряване унищожава антиоксидантите и други здравословни съставни елементи, съдържащи се в мазнината, като в същото време прибавя рискови съединения като трансмазнини и пероксиди. Досега обаче последствията от потреблението на наново употребявано олио не са били съответно изследвани. 

Reusing Deep-Fried Oil May Cause Neurological Disorders
— IFLScience (@IFLScience)
" Пърженето при високи температури се свързва с редица метаболитни нарушавания, само че не са правени дълготрайни проучвания за въздействието на потреблението на модифицирано олио и нездравословните му резултати върху здравето. Доколкото ни е известно, ние сме първите, които оповестяват, че дълготрайната консумация на наново загрявано олио усилва невродегенерацията в потомството от първо потомство ", изяснява създателят на проучването Катиресан Шанмугам в изказване.  

В продължение на 30 дни откривателите хранят женски плъхове със общоприета храна и с храна, обогатена с елементарни или претоплени мазнини. В края на месеца те откриват, че при животните, хранени с наново загрявано олио, се следят нараснали равнища на чернодробните ензими, което демонстрира високи равнища на инфектиране и оксидативен стрес в този основен орган. 

" В резултат на това липидният метаболизъм в черния дроб беше доста изменен, а преносът на значимата за мозъка омега-3 мастна киселина DHA беше понижена. Това, от своя страна, докара до невродегенерация, която се наблюдаваше в хистологията на мозъка на плъховете, консумирали модифицираното олио, както и на тяхното поколение ", споделя Шанмугам. 

⚠️ Think twice before reusing frying oil! Research suggests deep-fried oils may contribute to oxidative stress, inflammation, and neurodegeneration.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР