Тревожно нарастване на случаите на морбили се наблюдава в Европейският

...
Тревожно нарастване на случаите на морбили се наблюдава в Европейският
Коментари Харесай

30-кратно увеличение на случаите на морбили в Европа отчита СЗО

Тревожно повишаване на случаите на морбили се следи в Европейският район на СЗО. Над 30 000 случая на морбили са регистрирани от 40 от 53-те страни членки на района сред януари и октомври 2023 година В съпоставяне с 941 случая, докладвани през цялата 2022 година, това съставлява над 30-кратно нарастване. Увеличаването на случаите се форсира през последните месеци и се чака тази наклонност да продължи, в случай че не се подхващат незабавни ограничения в целия район за попречване на по-нататъшно разпространяване, означават от СЗО.

„ Видяхме в района освен 30-кратно нарастване на случаите на морбили, само че и близо 21 000 хоспитализации и 5 смъртни случая, свързани с морбили. Това е обезпокоително “, разяснява доктор Ханс Хенри П. Клуге, районен шеф на СЗО за Европа. По думите му единственият метод за предотвратяване на децата от болестта е имунизацията. Той е безапелационен, че са нужни незабавни старания за имунизиране, с цел да се спре предаването и да се предотврати по-нататъшното разпространяване на заболяването.

През 2023 година от морбили са наранени всички възрастови групи със обилни разлики във възрастовото систематизиране на случаите сред страните. Като цяло, 2 от 5 случая са били измежду деца на възраст от 1 до 4 години, а 1 от 5 случая са били измежду възрастни на 20 и повече години. От началото на годината до октомври са регистрирани 20 918 случая на хоспитализации. 5 смъртни случая, свързани с морбили, са докладвани от 2 страни.

Това обновяване на морбили значително се дължи на спада на имунизационния обсег в страните от Региона през 2020 година до 2022 година, означават от СЗО. Пандемията от COVID-19 доста повлия на успеваемостта на имунизационната система през този интервал, което докара до струпване на неимунизирани и незадоволително имунизирани деца.

Отчетеното национално покритие с първа доза ваксина, съдържаща морбили, в Региона е намаляло от 96% през 2019 година на 93% през 2022 година, до момента в който покритието с втора доза е спаднало от 92% през 2019 година на 91% през 2022 година Общо над 1,8 милиона бебета в Европейския район не са били имунизирани против морбили сред 2020 година и 2022 година

Възобновяването на вътрешните и интернационалните пътувания и премахването на ограниченията за обществено и публично опазване на здравето, свързани с пандемията от COVID-19, усилиха риска от трансгранично предаване и разпространяване на заболяването в общностите, изключително в неимунизирани и незадоволително имунизирани общности.

В доста страни са докладвани случаи, в които морбили е оповестено за отстранено като ендемично заболяване. Страните, постигнали елиминиране на морбили обаче не престават да са изложени на риск от огромни и разрушителни огнища след внасяне на вируса на морбили от други страни, в случай че доста високи равнища на рутинна детска имунизация (поне 95%) не се поддържат във всички общности, предизвестяват от СЗО.

Според тях са нужни решения на локално равнище за премахване на пропуските в покритието. От организацията показват, че в няколко страни в района са инициирани засилени действия по рутинна имунизация и акции за наваксване на пропуските в имунизационното покритие. Въпреки това всички страни, даже и тези, които може към момента да нямат предаване на морбили, би трябвало деликатно да оценят своите пропуски в имунитета и слабостите на програмата и да подхващат незабавни дейности за справяне с тях, считат от СЗО.

От там са безапелационни, че елиминирането както на морбили, по този начин и на рубеола остава предпочитана цел за всички страни от района. „ Крайъгълните камъни за елиминирането на тези болести остават високият имунитет на популацията, запълването на пропуските в имунитета на популацията и общоприетото наблюдаване за елиминиране появяването на заболяването и предприемане на дейности за публичното здраве “, споделят от организацията.

За да възвърнат напредъка към елиминиране на морбили, налага се страните да реализират и поддържат над 95% покритие с 2 дози ваксина против морбили. Поради това постигането на висок обсег на рутинна имунизация и премахването на пропуските в имунитета би трябвало да останат съществени цели за всички страни, безапелационни са от там.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР