Тревожни са сигналите, които получаваме навън, със сигурност. Това каза

...
Тревожни са сигналите, които получаваме навън, със сигурност. Това каза
Коментари Харесай

Андрей Новаков: В Брюксел приемат с неразбиране случващото се в България

Тревожни са сигналите, които получаваме на открито, сигурно. Това сподели българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков пред " Фокус ".

„ Аз се надявам на много разсъдък в тази една седмица, която Народното събрание си даде, с цел да излезе с решение както за ръководител, по този начин и за всички огромни решения, които предстоят да се вземат, които са толкоз належащи “, добави Новаков.

 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП напомни, че ще загубим към половината от парите по Плана за възобновяване и резистентност.

 

„ Като виждам с какво движение се одобряват законите от неработещите Народни събрания към този момент се чудя дали не е било оптимистично да кажа 50%. С недоумение се приема протичащото се в България тук, в Европейския парламент в Брюксел. И съгласно мен е извънредно време да се откри разсъдък. Аз се веселя, че точно от парламентарната група на ГЕРБ се излъчват послания за диалогичност, за спокоен диалог, за разговор по цели. Кампанията мина, лозунгите би трябвало да останат там, а в този момент напълно с студен разум да се седне и да се каже: България е на автопилот, дори по-лошо – тласната е в посока, в която еднолично се ръководи към този момент две години, и това е неясно за нашите европейски сътрудници “, сподели още Андрей Новаков. 

Правилникът на Европейския парламент е безапелационен, и той споделя, че мандатът на ръководителя е две години и половина, и че на всеки две години и половина се избира ръководител, зам.-председатели, и ръководители на комисии, даже координатори по парламентарни групи.

 

Но тук приказваме за две години и половина, не за два месеца. Според мен, такова предложение не може просто да си вземе практиката, която е в Европейския парламент и да се придвижи някъде другаде, първо, тъй като тук приказваме за ползите на 27 страни членки, за доста парламентарни групи, а и за баланс сред постовете в целия Европейски съюз. Председател на Парламента, ръководител на Съвета, ръководител на Европейската комисия, висш представител на Европейския съюз по външните работи, и там се търси салдото сред страните и политическите групи.

 

Тук приказваме за една страна, за една институция, и аз си мисля, че по-скоро би трябвало да се откри воля да се избере ръководител, а не да се пробва да се преиначават другояче добре работещи практики в чужбина в нашата реалност, и то дано да си кажем, два месеца не са две години и половина, изясни Новаков. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР