Тревожна статистика - в големите сайтове за онлайн търговия все

...
Тревожна статистика - в големите сайтове за онлайн търговия все
Коментари Харесай

Стряскаща статистика: Избелващите кремове в интернет пълни с отровен живак

Тревожна статистика - в огромните уеб сайтове за онлайн търговия към момента се продават избелващи козметични артикули, които съдържат живак, оповестява Си Ен Ен.

Това е следващият отчет на организацията Zero Mercury Working Group, който свидетелства за съществуване на живак в козметиката, само че е единственият, фокусиран върху продажбата на такива артикули в онлайн пространството. За това си изследване организацията поръчала и тествала 271 избелващи артикули от над 40 уеб страницата, измежду които и едни от най-известните в целия свят. В 129 от тези артикули съдържали високи равнища на живак, а всички били с необятно разпространяване.

Употребата на живак в козметиката е неразрешена в доста страни поради токсичното си деяние. През 2013 година бе подписана Конвенцията от Минимата за отбрана на човешкото здраве и околната среда, която сложи интернационално ограничаване за използването на живак над 1 mg в козметиката. Тя влезе в действие през 2021-ва година Производството, вносът и износът на артикули с по-високо наличие от това са строго неразрешени. Но в 47% от продуктите, тествани от организацията ZMWG, наличието на живак надвишава хиляди пъти разрешеното.



"Не е заслужено физическите магазини да би трябвало да се преценяват с нормата за наличие на живак в продуктите, а онлайн платформите не. Ако нещо е нелегално измежду фирмите с физически магазини, то би трябвало да бъде нелегално и за онлайн магазините ", декларира изпълнителният шеф на организацията Майкъл Бендър.

За страдание обаче, следенето на продуктите в интернет е доста по-трудно.

Живакът от дълго време се употребява в състава на избелващите козметични артикули поради способността му да блокира производството на меланин в кожата - пигментът, който ѝ придава цвят. Живакът е извънредно отровен за здравето, когато е в огромно количество, и може да има разнообразни неподходящи за тялото последици.

Той се всмуква доста елементарно в кожата, поради което може да провокира реакции като алергични обриви, нарушавания в нервната система и даже да повреди бъбреците. Може да докара до затруднения при бременност и също по този начин да се съобщи на бебето. А някои козметични компании не лимитират количеството на живак в състава на продуктите си.



Според данни на организацията ZMWG доста онлайн платформи смъкват от продажба продуктите, за които са известени, че съдържат неприемливо равнище на живак, само че след известно време още веднъж излизат на пазара. От диалозите сред Си Ен Ен и някои от платформите, излиза наяве, че контролът над продуктите е проблем, който към момента не може да бъде позволен.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР