Тревожна е атмосферата в ЕС по отношение на европейската интеграция

...
Тревожна е атмосферата в ЕС по отношение на европейската интеграция
Коментари Харесай

Македонски политик: Берлин дава сила на София за ветото като компенсация за ВСВ

" Тревожна е атмосферата в Европейски Съюз във връзка с европейската интеграция на Македония и може да се заключи, че страната е в доста сложна обстановка. България не би могла да бъде толкоз мощна във връзка с Македония, да наложи несъгласие, да упорства за историческите въпроси и да навлиза във въпросите на идентичността, в случай че зад нея не стои Германия, която ускорява въздействието си на Балканите и в Европа ", съобщи Тито Петковски, дълготраен политик, водач на Новата социалдемократическа партия /НСДП/, в изявление за македонския информативен уебсайт МКД.

Отговорът на хърватския министър председател Андрей Пленкович на въпрос от опозиционен народен представител в Народното събрание, че Хърватия се афишира за решение на езиковия въпрос и е влезнала в контакт с български публични лица, е единствено още един мотив, който удостоверява моята позиция, че София не е сама в границите на Европейски Съюз в политиката по отношение на Македония, споделя Петковски.

" Германия в действителност не поддържа Македония и на процедура застана зад България в разногласието. Когато българският външен министър Екатерина Захариева споделя, че България не е сама в аргументите за разногласието с Македония и че зад нея стоят и други страни, тя в действителност мисли на първо място за Германия. И когато Захариева приказва за въпросите от историята, а и за езика, които постанова на Македония като изискване за започване на договаряния, и тук намираме връзката с Германия ", споделя Петковски.

Според него " става въпрос за опит България да бъде обезщетена " за загубата от Втората международна война (ВСВ), т.е. загубата на Македония, имайки поради, че с успеха над фашистката ос Македония е утвърдила позицията си във всяко отношение, а България е изгубила въздействието си, проучва Петковски. Според него още веднъж Германия е изиграла основната роля за приемането на България в НАТО и Европейски Съюз, въпреки България тогава да не е била изпълнила никакви критерии за участие.

" Сега, с допускането България да блокира Македония, налагайки й историята като противоречива, на процедура Германия остава съгласна вратата на Европейски Съюз да остане затворена за Македония. Но в случай че ние се опитаме да отворим тази врата, като създадем отстъпки за нашата история, тогава и Македония няма да я има. Това са доста рискови трендове на европейската политическа сцена ", споделя Петковски.

Според него би трябвало да се има поради, че България, като стопански и политически по-слаба членка на Европейски Съюз, не може да показва такава мощ по отношение на Македония, в случай че няма поддръжката и единодушието на Германия.

Напразно се чака парламентарните избори в България да трансформират нещо, тъй като по въпроса за Македония в България няма основни разлики, уточни той.

" Сега означаваме недоизказани мнения от Хърватия във връзка с Македония, които провокират доста неразбиране, въпреки това да е страна, с която споделяме и общо минало като тогавашни републики в една и съща страна. Повторно може да заключим, че Германия разгръща своето въздействие, а Хърватия, би трябвало да признаем, от години гради специфични връзки с Берлин и въздействията са многопластови ", споделя Петковски, като още веднъж загатна " неразбираемия отговор " на хърватския министър председател Пленкович на въпроса на опозиционния народен представител Боян Главашевич по отношение на Македония.

Петковски отива и по-далече - той споделя, че и Франция преди две години спря започването на договаряния на Македония с Европейски Съюз, а в този момент оттова идват информации от вида, че над 50 % от французите са срещу разширението на съюза и срещу приемането на страни от Западните Балкани в европейското семейство.

" На кого и на какво можем да разчитаме, с цел да реализираме стратегическите си цели, е в действителност открит, значим въпрос. Разбира се, би трябвало да продължим с градивната и рационална политика, както и с по-интензивно съдействие с страните, които ни поддържат ", споделя Петковски.

Той направи и политически разбор на ставащото с имунизациите срещу ковид и уточни, че те са посочили, че " на световно равнище не постоянно може да чакаме взаимност, пълноправие, човечност и трябваше самите ние да се постараем да си доставим ваксини със свои сили ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР