Тревога сред жителите на Арбанаси заради Съдбата на къща-паметник на

...
Тревога сред жителите на Арбанаси заради Съдбата на къща-паметник на
Коментари Харесай

Напрежение в Арабанаси заради на къща-паметник на културата

Тревога измежду жителите на Арбанаси поради Съдбата на къща-паметник на културата в Арбанаси провокира паника измежду жителите на селото, заяви bTV.

Опасенията са, че частният парцел ще бъде застроен отначало и ще изгуби достоверния си тип. Преди няколко епохи къщата е била метох на атонските манастири. Тук са отсядали и творили десетки книжовници.

После попада в частни ръце, а през 2003 година е продадена на англичани. Британците водят от отдалеченост процедурата по възобновяване паметника на културата. Скоро покривът е бил отстранен, което е и повода локалните да са обезпокоени за ориста на последната арбанашка къща в достоверен тип.

Реставраторът Катя Буланова запечатва къщата в истинския ѝ тип за последно през лятото на предходната година. Местните се притесняват, че повече няма да видят паметника на културата във типа, в който го помнят.

Според архитекта, който е изготвил плана, минал за утвърждение и през културното министерство, страховете са неоснователни.

От Министерството на културата обявиха за bTV, че ще ревизират случая. Разрешението за градеж е издадено в края на предходната година. До месец се чака да стартират същинските строителни действия в парцела.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР