Третото издание на фестивала обещава тройно повече прожекции, гости, специални

...
Третото издание на фестивала обещава тройно повече прожекции, гости, специални
Коментари Харесай

CineLibri 2017 – триумф на киното, литературата и музиката

Третото издание на фестивала дава обещание тройно повече прожекции, посетители, специфични събития и безредици
От 11 до 22 октомври в 12 български града ще се организира CineLibri - единственият по рода си кино-литературен фестивал в света, отдаден напълно на екранизации по книги.
Третото издание ще докара у нас близо 10 международни имена от света на киното и литературата и ще включва двойно повече филми, 90% от които ще са национални министър председатели, както и тройно по-голям брой прожекции и специфични събития. Откриването на фестивала ще се организира в Зала 1 на НДК на 11 октомври с музикално и светлинно шоу, както и с премиера, която следва да бъде оповестена.
За първи път CineLibri ще има конкурсна стратегия, формирана от осем кино лентата на международни имена като София Копола, Фолкер Шльондорф, Джеймс Грей, Павел Лунгин, Раду Михайлеану и други Журито е в звезден състав: внучката на гениалния Чарли Чаплин и правнучка на Нобеловия лауреат Юджийн О`Нийл Кийра Чаплин, един от най-продуктивните и награждавани европейски кино композитори Бруно Куле, изтъкнатата италианска сценаристка Дориана Леондеф и българският режисьор и продуцент Илиян Джевелеков (чийто най-нов план “Вездесъщият” е в кината от 10 октомври). Победителят, който те ще дефинират, ще получи статуетката CineLibri на публична гала в Зала 1 на НДК на 14 октомври.
Сред гостите на фестивала тази година ще бъдат актуалният притежател на влиятелната интернационална премия „ Ман Букър “ и един от най-големите живи израелски писатели – Давид Гросман , който ще показа у нас отличения разказ - „ Един кон влезнал в бар”. Публиката ще се срещне и с носителя на „ Оскар “, „ Златна палма “ и десетки други награди - немския режисьор Фолкер Шльондорф. Селекция от най-хубавите му филми ще можем да гледаме още веднъж на панорамата, отдадена на творчеството му.
CineLibri 2017 обръща особено внимание на музиката като част от алхимията на седмото изкуство. Парчето „ Светлата страна “ на Рут Колева е шапка на фестивала и отваря вратите към един свят, изпълнен с думи, облици и вълшебни звуци. Част от специфичните събития по време на фестивала ще бъде прожекцията на кино лентата „ Дама Пика “ на емблематичната дата петък, 13-и октомври, в зала „ България”. Публиката ще се наслаждения и на осъществявания онлайн на арии от операта на Чайковски с оркестъра на Софийска филхармония, който тази година отбелязва 80-годишнината от откриването на залата.
Акцент в паралелната стратегия ще бъде и истинската фотографска серия „ 25-и кадър “, основана от креативния тандем Ивайло Петров и Емануела Беловарски (Whaleworx Studiо), както и специфични късометражни прожекции на NoBlink.
Част от паралелната стратегия на фестивала ще бъде честването на 95-годишния празник на огромния български публицист и киносценарист Анжел Вагенщайн.
Зрителите на фестивала ще се допрян още до писмено и анимационно кино, празненства, пърформанси, дни, отдадени на разнообразни култури – в това число италианска, холандска, съветска, френска и японска.
От през днешния ден в продажба са билетите за един от акцентите в програмата на фестивала. Навръх 80-годишния празник на Зала „ България”, в петък, 13-и октомври, там ще се организира специфична прожекция на „ Дама Пика “, новия филм на съветския режисьор Павел Лунгин. Преди кино лентата феновете ще могат да се насладят на осъществяване онлайн на две арии от операта „ Дама Пика” на Чайковски на Софийската филхармония. Ще чуем Мария Цветкова-Маджарова - сопран и Росица Павлова-Инджева - мецосопран.
FB събитие: https://www.facebook.com/events/174319293141809/
Още – на CineLibri.com.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР