Третокласници от НУ“Отец Паисий“ показаха знания за България в Регионалния

...
Третокласници от НУ“Отец Паисий“ показаха знания за България в Регионалния
Коментари Харесай

Третокласници показаха знания за България в музея

Третокласници от НУ “Отец Паисий “ демонстрираха познания за България в Регионалния исторически музей  в Пазарджик. Учениците проведоха  бинарен урок, отдаден на  140 години от освобождението на България на тематика „ Свободна България “.

В него вземат участие два класа от НУ “Отец Паисий “ гр. Пазарджик – III „ А “ с класен началник Гергана Фиданова - Комсийска и   III„ “Б с класен началник Марияна Ешкенази. 

Урокът бе ориентиран точно към образуване на  такива полезности като: родолюбие, национална горделивост, обич към историята на България, национализъм. В хронологична поредност от исторически събития  учениците  се срещат с пътя към свободата и живота на велики българи, борили се за нея. Урокът е ориентиран с изключение на към образуване на базисни познания, само че и към  гражданското обучение, което развива аналитично мислене, умения и настройки. То оказва помощ на младежа да се образува като свободна персона, която познава и отстоява своите права, свободи и отговорности.
Чрез съчетание на  историята, изобразителното изкуство, литература и музика новото потомство на България  се докосна до великия подвиг  на опълченците на Шипка и патриотизма на българи и руснаци в освобождението ни от османско господство.

Урокът стартира с прозаичност за тежкото османско иго в нашите земи: „ В това надълбоко време, когато духът на народа ни витаеше скрито, единствено край скътаните зад дебелите зидове огнища…и се шепнеше в приглушените песни на момите и тъжните приказки на оживелите старци… “

Финалът пък бе  поезията на Джагаров „ Земя като една човешка длан, само че по-голяма ти не си ми нужна. Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна, че е от кремък твоят остарял Балкан… “
С възрожденски жар в края на този урок по национализъм близо 50 деца и публика  запяха дружно „ Питат ли ме дей зората ме огряла първи път, питат ли ме дей земята що най-любя на света… “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР