Третокласници от ИНУ Христо Ботев“ направиха възстановка на обичая Сирни

...
Третокласници от ИНУ Христо Ботев“ направиха възстановка на обичая Сирни
Коментари Харесай

В ИНУ „Христо Ботев“ направиха възстановка на обичая Сирни заговезни/СНИМКИ/

Третокласници от ИНУ „ Христо Ботев “ направиха възстановка на обичая Сирни заговезни, именуван още Прошка, по отношение на осъществяване на Програмата за патриотично образование, която е нововъведението на учебното заведение.



Учениците описаха с възторг какво знаем за обичая през днешния ден, по какъв начин го означават актуалните българи, какъв е смисълът на символичните дейности, които го съпровождат. Подредени към трапезата, отрупана с млечни артикули, питка и баница, те желаеха амнистия от по-възрастните. Най-веселият миг беше хамкането на сварено яйце, вързано с червен конец.



Гост на мероприятието беше госпожа Снежана Георгиева – старши специалист по организация на междинното обучение в РУО – Плевен.



Цветелин Горанов – шеф на учебното заведение поздрави участниците за това, че съхраняват и предават хубостта на българските обичаи и традиции, че трансформират в същински празник обредите, свързани с нашите поверия. Пожела им да са здрави и постоянно да пазят в сърцето си българския дух.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР