Трето ръководство на София тех парк за последната една година

...
Трето ръководство на София тех парк за последната една година
Коментари Харесай

Служебният министър Седларски влиза в надзора на София Тех Парк

Трето управление на " София тех парк " за последната една година следва да бъде вписано в Търговския указател, оповестява вестник " Капитал " в сряда. Начело на държавната компания се завръщат двама от фрагментите на служебния стопански министър Теодор Седларски, които бяха освободени след сформирането на настоящето държавно управление. Самият Седларски пък влиза в новосъздадения контролен съвет. Преминаването към двустепенна система на ръководство и надзор е другата смяна, гласувана на общо заседание през март.

Две основни решения са взети тогава - освобождение на целия съвет на шефовете и смяна в устава на сдружението, като бордът на шефовете се заменя с директорски и контролен препоръки.

От ръководството излизат Тодор Ангелов, който е и изпълнителен шеф на компанията, Николай Андреев и Живка Такева, които бяха назначени през август предходната година. На тяхно място в този момент влизат новакът Тодор Младенов (който поема и функционалността на изпълнителен директор), както и Васил Караиванов и Натанаил Стефанов, които дружно с Асен Ненчев бяха в борда на " София тех парк " по времето на служебния министър Теодор Седларски. Един от претекстовете на министъра за назначението им тогава беше, че паркът има потребност от хора, които схващат от планово финансиране и финансово ръководство на планове.

Самият Седларски поема едно от местата в новосформирания контролен съвет на компанията, а другите двама членове са Петър Статев и Костадин Петков. Седларски, който бе декан на Стопанския факултет в СУ " Св. Климент Охридски ", ще дава отговор за връзката с научните среди, прецизираха от икономическото министерство. Статев е началник на редица високотехнологични компании, както и основател и съпредседател на ИКТ клъстери. Петков също има богат опит в областта на бизнеса и предприемачеството и е ръководител на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност към СУ " Св. Климент Охридски ".

От икономическото министерство не дават детайлности за претекстовете за измененията. Единствено са прецизирали, че поради " значимите цели и упования от работата на компанията следваше наблюдението и контролът да бъдат поверени на потвърдили се специалисти в областта на активност, а не директно на администрацията ". Това е и повода общото заседание на " София тех парк " да вземе решение за прекосяване към двустепенна система на ръководство и надзор, прибавиха от там, само че отхвърлиха да разясняват оперативното управление.

В същото време от оповестения доклад на сдружението излиза наяве, че през 2017 година оперативната му загуба се задълбочава до 15.3 млн. лева по отношение на 13.4 млн. лева година по-рано. Макар че крайният резултат е облага от 6.3 млн. лева по отношение на загуба за миналата година, това се дължи само на получените 13.7 млн. лева от продажбата на права за градеж на " Фраксинус инвестмънт " и Фонд за недвижими парцели България. Иначе компанията регистрира 915 хиляди лева доходи от наем, които са и единствените приходи от активността. За 2017 година обаче сдружението има любопитния разход от 2.3 млн. лева за членски импорт. Оттам прецизираха, че той е заплатен на Сдружението за научноизследоватеска и развойна активност, което ръководи лабораторния комплекс и иновационния конгрес в парка, добавя " Капитал ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР