Трето денонощие стотици туристи, сред които и много българи, остават

...
Трето денонощие стотици туристи, сред които и много българи, остават
Коментари Харесай

Свидетелски разказ на българин, блокиран на остров Самотраки

Трето денонощие стотици туристи, измежду които и доста българи, остават блокирани на гръцкия остров Самотраки. Заради мощния вятър и бурното море фериботите не могат да доближат брега. Местните управляващи към този момент обезпечават безвъзмездна храна и нощувка на хората. В момента на Самотраки има към 1500 туристи, най-вече от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Англия и Италия.

За група българи краят на почивката в Гърция се трансформира в безпределно очакване - на ферибот. Николай прекарал седем дни на гръцкия остров Самотраки. На осмия по този начин и не съумял да си тръгне.
Николай Николов - екскурзиант от България: Първия ден беше извънредно, нали, седяхме 24 часа до колата. И ние неслучайно и спахме до колата поради тъкмо тая причина, че нямаше кой да ни каже, че няма да има ферибот и нали все отлагаха, че ще има, ще има. Всички бяха на пристанището и беше малко изнервено ситуацията. Събота беше последният в 6, от този момент ферибот не е идвал.
В неделя на хоризонта се появила вяра - ферибот. Стигнал напълно близо - на 100 метра от пристанището, само че ненадейно обърнал и се върнал. Причината е отново неприятното време. И чакането траяло. Някои си наели хотел. Други настанили гратис в постройката на Гимназията и в къмпинга до пристанището. И почнали разходките до пристанището - по няколко пъти дневно.

Николай Николов - екскурзиант от България: Тук от три дни примерно, откогато аз очаквам компактно към този момент, непрекъснато.. за три дни всеки ден ми споделят, че ще има ферибот, само че информацията се анулира през три часа. Казват първо, че ще има, след това, че няма да има...те и те не знаят какво става общо взето.  Гърция подсигури безвъзмездна храна и нощувка на 1500 туристи на остров Самотраки Гърция подсигури безвъзмездна храна и нощувка на 1500 туристи на остров Самотраки
Българските туристи, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безвъзмездна храна един път на ден в няколко заведения наоколо до пристанище...

Генералното ни консулство в Солун е в непрекъснат контакт с гръцките управляващи, следи обстановката и е готово да окаже подпомагане при нужда.

Генерално консулство на България в Солун: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Българските туристи могат да получат безвъзмездна храна един път на ден в няколко заведения на острова.
Владимир Писанчев - Генерален консул на Република България в Солун: Утре ще пуснат за 600 индивида и за 75 автомобила някакъв огромен катамаран и в случай че времето разрешава, в случай че климатичните условия разрешават, ще има още един транспортен съд, който се споделя Зефирос - още един ферибот, с цел да може да приберат хората от острова. Това са последните уверения от гръцките управляващи.
А до момента в който корабът пристигна, на Николай и на останалите блокирани туристи им става единствено да чакат с взор към хоризонта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР