Трети пореден ден продължава опитът на депутатите от новосформираното 48-о

...
Трети пореден ден продължава опитът на депутатите от новосформираното 48-о
Коментари Харесай

Трети ден се опитват в парламента да изберат председател

Трети следващ ден продължава опитът на депутатите от новосформираното 48-о Народно заседание да изберат ръководител. Това не се случи в сряда, нито в четвъртък, вярата е да се случи в петък. Докато Народното събрание няма определен ръководител, президентът не може да свика съвещания с парламентарните групи и да се пристъпи към връчване на мандат за държавно управление. Освен това към момента няма и диалози в обявената от Бойко Борисов контактна група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси в ролята на посредници с партиите.

В четвъртък депутатите минаха през голям брой трансформации: отдръпнаха кандидатурите си, обсъждаха смяна на критериите за избор на ръководител и разясниха членове в Конституцията в търсене на човек, който да сплоти залата и да отпуши най-главния орган в страната.

Преди председателстващият съвещанието да го прекъсне и разгласи продължение на сутринта, имаше гласоподаване, откакто претендентите останаха трима – Йордан Цонев от Българска социалистическа партия, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Цвета Рангелова от „ Възраждане ”. До балотаж стигнаха Цонев и Вигенин.

При балотажа за Цонев гласоподаваха 102 „ за ”, „ срещу ” – 67, 56 се въздържаха. За Вигенин на балотажа 73 депутати гласоподаваха „ за ”, „ срещу ” бяха 11, 141 се въздържаха.
Така за втори следващ ден депутатите си потеглиха без да са се конституирали. Доайенът Вежди Рашидов отдръпна номинацията си за ръководител и направи прочувствен опит да ги накара да помислят, изнасяйки тирада, в която вплете извинения и признателност към сътрудници народни представители и житейска мъдрост.

Присъстващите народни представители го приветстваха на крайници в пленарна зала, само че минута по-късно демонстрираха с гласуването си, че единодушието е още надалеч.

По-късно в парламентарните коридори Вежди Рашидов въпреки всичко сподели, че в случай че е за народа, ще се жертва. Той бе безапелационен, че би трябвало да има примирение и да се вършат взаимни отстъпки, тъй като рецесията е огромна и няма време за опити.

Христо Иванов от " Демократична България " сподели оптимизъм и макар компликациите, видя смяна в атмосферата на диалози. Той въпреки всичко съобщи, че на този стадий Демократична България няма да предложат собствен претендент за ръководител на Народното събрание и прикани да се остави терен, на който да се прави работа.

Асен Василев от " Продължаваме промяната " също видя светлина и късмет третият път да е успешен.

Костадин Костадинов от " Възраждане " разяснява, че с отдръпването на номинацията на Петър Петров са посочили жест на диалогичност и предпочитание за съгласие.

А Стефан Янев от “Български напредък ” изясни напускането на залата от страна на групата по време на гласуването на кандидатурите за ръководител на Народно събрание като поредност.
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР