Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на

...
Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на свободата на печата. Борбата с пропагандата продължава

Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. По този мотив Съветът на Европейския съюз излезе с изказване, в което акцентира, че свободата на информацията и словото би трябвало да бъде насърчавана и защитавана на всички места.

Повече публицисти са убивани при осъществяване на работата си в Русия, в сравнение с където и да е другаде в Европа. Това излиза наяве от на интернационалната организация „ Репортери без граници “, оповестен при започване на април.

„ Репортери без граници “ отбелязва, че от 2001 година насам най-малко 37 чиновници на медии са били убити в Русия. Най-известният случай е гибелта на кореспондента на „ Новая газета “ Анна Политковская през октомври 2006 година Политковская разследва политическата обстановка в Чечня и е убита пред входа на жилището си. Наемните убийци са изправени пред съда, само че поръчителите на закононарушението по този начин и не са открити.

От „ Репортери без граници “ показват, че публицистиката е съществена ваксина против дезинформацията. Тя обаче е напълно или отчасти блокирана в 73 на 100 в оценените 180 страни от организацията.

Индексът, който всяка година прави оценка свободата на словото в 180 страни и територии, демонстрира двойно повишаване на поляризацията, съчетано с информативен безпорядък в света. Тази медийна поляризация води до увеличение на разделянето вътре в страните, само че и сред страните, отбелязва организацията.

България се изкачва с 21 места в годишната ранглиста на „ Репортери без граници “ и към този момент заема 91 място. Това е доста усъвършенстване спрямо предходната година, когато страната беше на 112 място.

Според неправителствената организация това поляризиране се дължи на
усилването на дезинформацията в демократичните общества
и на контрола върху медиите, който упражняват властническите режими.

Според „ Репортери без граници “ съветското навлизане в Украйна (106 място) е илюстрация за поляризирането, защото изпращането на войски от Москва в Украйна е било предшествано от „ пропагандна война “. Русия заема 155-о място от общо 180 страни в показателя.

Денят се отбелязва от 1993 година по оферти на Организация на обединените нации. Целта е да се подчертае нуждата от значимостта на тематиката. Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 година „ по отношение на поощряване на свободата на печата в света “ е признала, че свободната, плуралистична и самостоятелна преса е главен детайл на всяко демократично общество.

На днешната дата интернационалните организации на публицистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, с цел да бъдат осведомени хората.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР