Tретата световна война може би ще започне веднага след края

...
Tретата световна война може би ще започне веднага след края
Коментари Харесай

Шпиони, футбол и още нещо

Tретата международна война може би ще стартира незабавно след края на Мондиала по футбол в Русия. До тогава ни остават три месеца. Защо се стигна до там? Какво общо има сред футбола, политиката и войната? И изобщо, несъмнено ли е, че милиардите поданици на планетата ще гледат по малкия екран съветския Мондиал?

Тази тематика е на границата сред спортната и политическата публицистика. И по тази причина не е осветлена задоволително. Започна търсенето на специалисти. И доколкото са забъркани някакви шпионски истории като мотив за усилване на напрежението, отново опряхме до пенсионираните шефове на разузнаването. Те могат да си разрешат да приказват, тъй като към този момент не са на работа. Лошото е, че тъй като не са към този момент на работа, не разполагат с настояща информация. Най-отзивчив от тях е военачалник Кирчо Киров, който към този момент натрупа присъди за дълги години затвор за губещи се милиони служебни пари. Разбира се, неговите присъди още не са влезнали в действие и индивидът е в правото си да употребява всяка опция да се оневинява обществено. Не знам обаче дали телевизионните публицисти, които го канят (някои изключително често), разчитат да каже нещо забавно и значимо. Защото такова нещо не се случва (БТВ, Канал 3). Иначе генералът е приказлив. Спомням си „ занимателните “ разкази по какъв начин с президента Георги Първанов са пиели уиски преди да кацнат в Либия, където трябваше да измолят от Кадафи освобождението на нашите медсестри.

Вместо да разсее напрежението към абсурда с съветския разузнавач Скрипал, в предаването по БТВ „ 120 минути “ някакъв помпозно показан „ разведчик “ от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) наля масло в огъня. Никой не обърна внимание на неговите опровержения за съветското присъединяване в покушението против Скрипал, само че бяхме шокирани от лекотата, с която за пръв път се декларира от подобен източник, че Георги Марков е погубен от българските служби, а Комитет за Държавна сигурност (на СССР) единствено е дало чадъра. Обаче „ разведчикът “ забърка и дъщерята на Тодор Живков, за която Георги Марков бил женен. После благодарение на водещия се ограничи с мъглявото изказване „ нещо е имало сред тях. “ Представяте ли си шпионин от подобен сан да прави такива „ езикови “ неточности по толкоз скандалното дело за убийството на Георги Марков, за което той не може да не бъде добре информиран – въпреки всичко се появява пред българска аудитория. Този път лекотата на изказванието хвърли дебела сянка на подозрение върху цялостното му показване. Очевидно телевизионните публицисти би трябвало да бъдат резервирани към пенсионираните шпиони, които желаят да се похвалят и да вдигнат цената си.

Връзката сред спорта и политиката беше направена в решението на английското държавно управление да изгони 23 съветски дипломати, като в същото време бъде бойкотиран Мондиала в Русия. Засега от английските публични лица. Подчертавам „ към този момент “, тъй като е някак си неловко родината на футбола да изненада неприятно феновете на този спорт от целия свят. Но съм уверен, че това няма да е единственото деяние срещу семейството на Русия. Англия беше недоволна от избора на Русия, още повече че и самата тя беше претендент за семейството.

И ето тук стартира шокиращата връзка на политиката с футбола. Шокираща, тъй като въпреки всичко сме привикнали, че спортът е за един „ кротичък свят “. Хората от моето потомство добре си спомнят по какъв начин беше осакатена олимпиадата в Москва поради протеста на западните страни и техните спътници. Поводът – руската експанзия в Афганистан. Руснаците си го върнаха, като дружно с техните спътници бойкотираха олимпиадата в Лос Анджелис. Докато олимпийското придвижване влезе в естествен темп, цяло потомство спортисти беше лишено от шанса да се съревновава в същинска конкуренция. Цяло потомство телевизионни фенове бяха лишени от шанса да преживеят тази спортна борба. Но не се свърши с това.

Спомняте си олимпиадата в Пекин, на която преживяващата стопански взрив комунистическа страна се показа ослепително и като уредник, и по брой на извоюваните медали. Добре се показа и Русия пред очите на Владимир Путин, който уважи закриването на олимпиадата с наличието си. На другия ден той трябваше незабавно да се завърне, тъй като Грузия, явно окуражена, нахлу в противоречивите територии в Абхазия и Осетия. Краят е прочут. По сходен сюжет се разви и зимната олимпиада в Сочи. Русия изхарчи невижданата сума от 50 милиарда за отличната организация. И с последни старания, безусловно в последния ден, пред очите още веднъж на Владимир Путин, завоюва и първото място по златни медали. „ Наказанието “ пристигна незабавно. В Украйна беше осъществен прелом и опозицията завзе държавната власт. Последва украинската рецесия, окупацията на Крим и всичко останало. Украйна и Крим останаха и ще бъдат употребявани неведнъж в последвалото изостряне на връзките сред Русия и Запада и възраждането на студената война. Ето тези обстоятелства ме карат да се притеснявам, че най-очакваното спортно събитие Мондиал ще стане жертва на политическия конфликт. Кой знае какъв брой още „ произшествия “ ще зародят през идващите три месеца?

Когато децата пеят за война

Един клип в обществената мрежа затвърдява моите опасения. Облечени във военна униформа съветски деца пеят ария с политико-военно наличие. И въпреки че „ от Курилските острови до Балтийските крайбрежия “ е царял мир, в случай че „ Главният пълководец ги призове “, децата са подготвени за пердах: “Чичо Вова, ние сме с теб. “ Между другото са подготвени и да си върнат Аляска.

Не, това не е „ Вставай, страна огромная “. Тук някой се е престарал поради изборите. Но шовинистичното равнище демонстрира царящата неуравновесеност в страната. Когато децата пеят за война, тя не е толкоз надалеч.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР