Третата седмица на януари е, а с нея идва и

...
Третата седмица на януари е, а с нея идва и
Коментари Харесай

Ежегодното ни напомняне, че т. нар. „Тъжен понеделник“ не е истинско нещо

Третата седмица на януари е, а с нея идва и годишната нелепост „ Тъжният понеделник “. Нека бъдем пределно ясни: „ Тъжният понеделник “ е ден, определен от английския ефирен канал за ваканции Sky Travel през 2005 година за реклама, която да продава слънчеви почивки на изнервените британци – а не най-депресиращият ден в годината. И все пак той продължава да се употребява от бизнеса, с цел да се продават всякакви лекувания и процедури и като цяло да се възползва от тревогата на хората всяка година.

„ Уравнението “ на Тъжния понеделник:
[W + (D-d)] x T x Q
M x NA

Това „ уравнение “ е пиар небивалица, която събира в умножение количествено измерими, само че несвързани неща като какъв брой дни са минали от Коледа (Т), равнището на финансовия ви дълг (D), заплатата ви (d) и междинната температура/времето (W), след което се разделя на случайни стойности за ниското равнище на мотивация и нуждата от предприемане на дейности. Изглежда математично и по тази причина хората вземат решение, че е действително. Но макар че е неразбория от разнообразни и несвързани величини, постоянно крайният резултат е доста съответна дата, която постоянно е третият понеделник на януари.

Информацията постоянно е била доста неразбираема по отношение на детайлностите към това уравнение, тъй като най-хубавите неистини и измислици дават допустимо минимум информация. Но в случай че съществено повярваме, че уравнението е същинско, то това би означавало, че равнището на мотивацията ни се пресмята във валута, а потребността ни да действаме – в температура (или обратното).

Уравнението е извънредно неприятно и съществува само, с цел да накара тази нелепост да наподобява вярна. Това е малко като научнофантастичните филми, които употребяват измислени, научно звучащи думи за deus ex machina. Всъщност това е даже по-лошо. Научно-фантастичните филми най-малко споделят ясно, че са фантастика.

Единственото похвално нещо, което излиза от този маркетингов призрачен сън, е, че благотворителните организации за психологично здраве по света употребяват датата като метод да привлекат вниманието към психологичната терапия и свързаната с нея стигма. Тъй като всеки четвърти човек ще се сблъска с проблем с психологичното здраве през живота си, а по последни данни на Организация на обединените нации (2022 г.) сега са наранени близо 1 милиарда души, такова внимание е по-важно от всеки път.

Депресията е психологично разстройство, което може да засегне всеки и може да е резултат от няколко генетични, екологични и психически фактора. Ако вие или някой, който познавате, се бори с сходни проблеми, свържете се с персоналния си доктор или потърсете помощ, информация и чуване онлайн. Депресията не трябва да се омаловажава – и несъмнено не трябва да се употребява за продажба на ваканции.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР