Третата най-голяма верига супермаркети във Великобритания - Asda, има нови

...
Третата най-голяма верига супермаркети във Великобритания - Asda, има нови
Коментари Харесай

Да купиш верига супермаркети, струваща $9,4 милиарда, само за $1 милиард

Третата най-голяма верига супермаркети във Англия - Asda, има нови притежатели. И те несъмнено са съумели да създадат добра договорка, като са платили едвам 780 милиона паунда (1 милиард долара) за компанията, струваща 6,8 милиарда паунда (9,4 милиарда долара).

От BBC изясняват по какъв начин се е случило това. Бизнесмените Мошин и Зубер Иса, които съумяват да изградят милиардна империя от ръководството на верига бензиностанции, са сключили тази договорка като употребяват така наречен дългово изкупуване.

При него една компания придобива друга като посредством дълг дълг. При този вид покупко-продажби купувачът употребява част от активите на добитата компания като поръчителство на дълга, употребен за придобиването.

В случая с Asda двамата братя Иса употребяват сдружението TDR Capital, под чиято шапка е и бизнесът им с бензиностанции EG Group, с цел да извършат транзакцията.
 Само за 4 дни договорката за $20 милиарда за френската Carrefour пропадна
Само за 4 дни договорката за $20 милиарда за френската Carrefour пропадна

След рецензии от страна на държавното управление в Париж

Те, дружно с TDR Capital, обезпечават общо 780 милиона паунда, с цел да купят веригата от досегашния ѝ притежател - американската Walmart. Така двамата по настрана, както и компанията, ще получат равни дялове в сдружението.

От цялата сума малко под 4 милиарда $ за придобиването са под формата на дълг. Walmart, която е притежател на Asda през последните 21 години, ще резервира дребен дял във веригата, оценен на 500 милиона паунда.

Новите притежатели на компанията ще продадат част от активите ѝ, с цел да набират останалата част от сумата. Това включва хранилища и подразделението за дистрибуция, оценени на 950 милиона паунда. Asda ще продължи да ги употребява, само че ще би трябвало да заплаща наем за тях на бъдещия покупател.

Условията на съглашението включват и придобиването на 323 бензиностанции, благосъстоятелност на Asda, от компанията на двамата братя EG Group. Те ще бъдат добавени към общо 6000 обекта, ръководени от тях.

Asda е учредена през 1949 година, като през 1999 година Walmart я купува за 6,7 милиарда паунда. Към есента на 2020 година веригата има 631 магазина като тя е третият максимален търговец в ритейл бранша във Англия след Tesco и Sainsbury`s.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР