Трета генерация фотоволтаични преобразуватели ще намалят разходите, като същевременно ще

...
Трета генерация фотоволтаични преобразуватели ще намалят разходите, като същевременно ще
Коментари Харесай

Ново поколение слънчеви клетки вдигат ефективността

Трета генерация фотоволтаични преобразуватели ще понижат разноските, като в същото време ще спомогнат за отбягване на потреблението на токсични материали

„ Едно от най-важните преимущества на батериите от трето потомство е бързото им погашение спрямо първото и второто потомство ”, споделя Олег Игоревич от Държавния университет в Южен Урал (снимка: Алексей Галушко, susu.ru)

Н анотехнологиите са значима част при разработ ката н а различните енергийни източници. В продължение на няколко години учените от Държавния университет в Южен Урал (ДУЮУ) работят върху основаване на слънчеви акумулатори от органични материали, чувствителни към светлина – те са нетоксични и биха обезпечили огромни преимущества в различната енергетика на бъдещето. Сега учените имат вест: те са съумели да покачат успеваемостта на фотоволтаичните преобразуватели посредством неповторим способ за въвеждане на халкогениди от по-висок разряд.

Благодарение на нововъведенията, цените на слънчевите акумулатори бързо понижават през последите години и възобновимите енергийни източници заменят обичайните енергийни носители. Във фотоволтаичните системи преобразуването на слънчевата сила в електрическа се прави от фотоволтаични преобразуватели (PV конвертори). В взаимозависимост от материала, структурата и метода на произвеждане, нормално се отличават три генерации фотоволтаични преобразуватели.

„ Фотоволтаичните детайли от първото потомство се считат за преобладаващи на пазара зрели технологии, които се показват от два типа: моно- и поликристален силиций. Второто потомство, така наречен тънкослойни (генератори), имат по-слаба позиция на пазара, макар че демонстрират по-висока степен на превръщане ”, изяснява Олег Болшаков от ДУЮУ, представен от GreenTech.bg.

Третото потомство кафези ще предлага извънредно огромно многообразие от софтуерни решения, основани на нови материали, принадлежности и концепции за превръщане на светлината в електричество. Това многообразие значи по-широка динамичност на инженерните измервания във фотоволтаиката, което е главно конкурентно преимущество.

Соларните кафези от трето потомство най-вероятно ще се базират на нови, „ пробивни “ технологии. Очаква се третата генерация фотоволтаични преобразуватели в допълнение да понижат разноските за PV преобразуватели, като в същото време ще спомогнат за отбягване на потреблението на скъпи и токсични материали в интерес на евтини и рециклируеми полимери и електролити.

„ Едно от най-важните преимущества на батериите от трето потомство е бързото им погашение спрямо първото и второто потомство ”, споделя Олег Игоревич. „ Например, съгласно списание Energy and Environmental Science, интервалът на погашение на PV преобразуватели от третото потомство ще лишава месеци, до момента в който изплащането на потребителските разноски за първите две генерации лишава години. Ние планираме да променим в задоволителна степен сегашната обстановка на пазара и да изведем органичните фотоволтаици на „ първа линия ” откъм успеваемост, като запазим преимуществата им – еластичност и ниска цена ”.
още по тематиката
Учените от Южния Уралски университет възнамеряват да реализират нараснала успеваемост на фотоволтаичните преобразуватели посредством неповторим способ за въвеждане на халкогениди от по-висок разряд (сяра, селен), което доста ще ограничи ширината на изключения район (колкото по-тесен е изключеният район, толкоз по-висока е способността на PV преобразувателите да генерират сила под въздействието на забележима светлина).

Екипът по нанотехнологии в университета има дълготраен опит в областта на превръщане на халкоген-азотни хетероцикли. Освен това учените считат да подобрят проводимостта посредством модифициране на молекулярната организация, употребявайки способи на органически синтез.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР