Трета данъчно-осигурителна кампания по време на пандемия започна, като от

...
Трета данъчно-осигурителна кампания по време на пандемия започна, като от
Коментари Харесай

Данъчната кампания 2022 започна

Трета данъчно-осигурителна акция по време на пандемия стартира, като от през днешния ден започва подаването на декларациите за приходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната организация. В началото на март 2022 година, след подаването на данните от работодатели и платци на възнаграждения, ще бъде пусната и авансово попълнена декларация за приходите, която се подава с ПИК или електронен автограф през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. Декларациите се подават по няколко метода: главно по електронен път с електронен автограф или ПИК от Национална агенция за приходите, също така по пощата с противоположна квитанция и в офисите бна Национална агенция за приходите. За самоосигуряващите се лица е единствено по електронен път.

За подадени заявления в интервала 10 януари - 1 март по електронен път е особено, че в тях автоматизирано не се зареждат данни, предоставени от платците на приходи, което планува независимото набиране на информация от физическото лице - задължено да подава годишна данъчна декларация предвид на нейното правилно попълване и подаване. В нея ще бъдат вписани автоматизирано данни за получени през 2021 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица и други. Самото лице би трябвало да влезе и ревизира верността на даните и да попълни, в случай че има изчезнали данни, след което да я подпише.

Ако има надвнесени суми, може да уточни по какъв метод би желало да ги получи: за погасяване на остарели задължения; за бъдещи интервали, за отстъпки или за осигуровки. Ако подаващият има отговорности, не могат да се показват бъдещи заплащания.

В декларациите следва наложително да показват настоящ имейл адрес и телефон за връзка с тях, с цел да получават известия от Национална агенция за приходите.

Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно обявление и заплащане е 31 март, а крайният период за оповестяване на приходите и заплащане на дължимия налог тази година е 3 май, първият работен ден след 30 април. 5% е отстъпка за дължимия налог за довнасяне и да не е по-голяма от 500 лева

Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и компаниите би трябвало да заявяват корпоративен налог /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Срокът за заплащане на тези налози е 30 юни.

Справките за изплатените приходи би трябвало да се подадат до 28.02.2022 година На тяхна база се вършат тези авансово попълнени заявления. Не желаят да се ползват служебни бележки от шеф, ТЕЛК-ови решения и декларация от втори родител при облекченията.

На огромна част от хората са раздадени данъчните облекчения за деца. Ако към момента не сте се възползвали от тях, такава декларация за прилагане на облекчения за деца може да се подаде в Национална агенция за приходите. Тези облекчения възлизат на за 1 дете 450 лева, за 2 деца 900 лева, а за 3 или повече 1350 лева

Сумата от годишните данъчни основи по член 17 от ЗДДФЛ за 2021 година се понижава с 9000 лева за развъждане на дете с 50 и с над 50 на 100 тип и степен на увреждане, избрани с влезнало в действие решение на способен орган.

Важно е лицата, които подават заявления за облекчения, да нямат отговорности към системата, което могат да ревизират и онлайн.

Данъчно облекчение за усъвършенствания или поправки, което се употребява единствено при възнаграждение на труда в жилищния си парцел до 2000 лева, като приспадане от основата и облекчението, ще е в размер на 200 лева, когато по едно и също време са налице следните условия:

1. недвижимият жилищен парцел е на територията на Република България;
2. данъчно задълженото лице е притежател или съсобственик на недвижимия жилищен имот;
3. подобренията и/или ремонтът са осъществени от локални лица на страна - членка на Европейския съюз, или на друга страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
4. недвижимият жилищен парцел не е включен в предприятието на разположение, което прави стопанска активност като търговец по смисъла на Търговския закон;
5. данъчно задълженото лице има документ за платения труд по отношение на осъществяването на подобренията и/или ремонта на жилищния парцел, съдържащ реквизитите по член 6, алинея 1 от Закона за счетоводството, съпроводен от документ за заплащането му (фискален бон, квитанция, банков или различен документ);
6. данъчно задълженото лице и лицето, направило ремонта, не са свързани лица.
Обстоятелствата и изискванията за прилагане на данъчното облекчение се заявяват, като не е належащо да се ползват спомагателни документи към декларацията.
Когато недвижимият жилищен парцел е благосъстоятелност на повече от едно физическо лице, облекчението може да се употребява от всеки съсобственик, при изискване че общият размер на облекчението, употребен от всички съсобственици, за парцела не надвишава 2000 лева Ако в нарушаване на това изискване е употребен по-голям общ размер на данъчното облекчение, всяко от лицата, употребили облекчението, дължи частта от налога, съответстваща на размера на употребеното облекчение.

Декларацията е налична за онлайн подаване в уеб страницата на Национална агенция за приходите.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните условия може да се получи в уеб страницата на приходната организация www.nap.bg и на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите 0700 18 700 на цена, съгласно цените на съответния оператор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР