Треньорът на Левски Станимир Стоилов говори по актуалните теми в

...
Треньорът на Левски Станимир Стоилов говори по актуалните теми в
Коментари Харесай

Мъри: Ако дойде нов собственик, ще подам оставка

Треньорът на Левски Станимир Стоилов приказва по настоящите тематики в клуба. Мъри даде изявление пред телевизия „ 7/8 “, в което още веднъж повдигна въпроса за задълженията на сините и разкриването на виновниците, които са ги натрупали. 

- Г-н Стоилов, към този момент измина една година, откогато поехте Левски. Какви бяха най-големите проблеми, с които трябваше да се справяте в този интервал? 
- Като създадем равносметката, най-важните неща са две – тимът стартира да играе футбол и почитателите се върнаха на стадиона и вярата към Левски. Подкрепата стана доста сериозна и клубът стартира последователно да пробва минимално стабилизиране. Проблемите, които трябваше да реша бяха спортно-технически. Да изправим стила и метода на игра, да се върнем към корените си с атакуващ футбол във всеки мач, без значение дали побеждаваме, тъй като не всякога става това. И да не нарушаваме бюджета си. Той е същият, който бе и през септември, само че в този момент Левски има радикално друго лице. Това бяха извънредно значими задания, тъй като хората могат да кажат, че се занимавам с други неща, само че за мен решаването на спортно-техническите проблеми не е толкоз значим миг, а клубът има потребност от всевъзможен тип помощ. Беше значимо да понижим бюджета на първия тим, който сега е след пето място в България. 

- Това не е ли проблем като видите футболистите на другите тимове? 
- Под никаква форма не сме ощетявали футболистите, като заплащане на заплати. Да, не можем да им предложим огромни хонорари, а даже на някои им ги намалихме. На новите футболисти, които си позволихме да вземем, са в границите на тези, които си потеглиха. Не можем да им предложим чудеса от смелост, а им даваме работа, почтеност, футболни страсти и естествено, постоянно погашение на заплатите. Това бяха нещата, които им обяснихме в прав текст. Това са финансовите ни рамки и на който не му харесва, знаете. Имаше и такива футболисти, които ги пуснахме да си отидат като свободни сътрудници, където желаят. В момента в Левски не може да се мечтае за огромни хонорари, само че се заплаща постоянно. Това е заслуга на управлението, почитателите и главния спонсор от Palms bet. От взаимното изпитание на всички в този момент виждаме позитивен аспект като футболен бизнес план, само че за жалост не можем да почистим всички остарели задължения, най-много към страната, по тази причина се търсят нови способи и способи това да се случи. Постепенно имаме и съществени заплащания, което е в границите на към един милион лв. към държавни институции. 

- Водят ли се договаряния с нов притежател? 
- Лично за договаряния не знам. Има интерес от компания, която поръча одит в клуба. Дали ще има интерес да станат притежатели, те ще решат, откакто завърши той Факт беше, че нашият ангажимент с изпълнителния шеф Иво Ивков беше да спасим първо клуба. Аз персонално, с цел да оказа помощ на тима да се играе футбола, който се харесва на хората и в същото време да намерим или нови спонсори, или в случай че щете нов притежател, който да избави Левски от доста по-големите финансови проблеми, които имаше насъбрани към институции и страна. 

- Привържениците се тормозят, че в случай че има нов притежател може да се бърка в спортно-техническата работа… 
- Да ви кажа почтено, двоумя се огромният вложител, тъй като подобен би трябвало, ще се бърка в спортно-техническата част. Правят го, когато им разрешаваш. Когато бях в Левски, господин Батков в никакъв случай не се е бъркал в работата ми, тъй като ненапълно и ние не сме били податливи към това. Ако държиш на личния си престиж, няма да ти се бъркат. Естествено, това принуждава някой да в профил такива хора и да постави други, на които да им споделя какво да вършат. Това е от тяхните пълномощия, само че рано или късно футболната истина лъсва. Лично аз желая хората, които работят по спортно-техническата част, да не разрешават да им се бъркат външни хора. Да, могат да те отстранят, в случай че решат. Примерно, в случай че пристигна нов притежател, за мен тази футболна задача на живота ми да спасим Левски, да докараме нови вложители, да почистим отговорностите и естествено да подобрим игровото усъвършенстване на тима, което е очевидно, тъй като на терена нищо не може да се скрие. Феновете към този момент няма от какво да се срамят от тима. И в случай че намерим подобен нов притежател, задачата ми е изпълнена на 100%, което ще е удовлетворяващо. Изключвам футболните ми триумфи като шампионски трофеи, многократни четвъртфинали в евротурнирите, Шампионска лига и Лига Европа… Това не е толкоз значимо. В момента задачата беше доста по-важна. Обмислям, когато я приключа, да си подам моята оставка. Това не е, с цел да извиваме ръцете на новите притежатели, а да дадем късмет на новия човек да реши с какви хора желае да управлява клуба и в случай че имаме единодушие, ще продължим да работим. Но за мен тогава Левски няма да е като клуб, който обичаш, а и футболен бизнес. 

- По проект ли върви „ План 2024 “? Какви цели си бяхте сложили в него? 
- Първото, което искахме бе променим играта на тима, с цел да може хората да се радват и обичат тима си. Това се случи, а по-късно да почистваме отговорностите и в случай че можем да реализираме футболните триумфи, които подобават на Левски. Те минават през двете неща – финанси и тим. Футбол без пари или с минимални средства, не може да има трайни триумфи. Така, че вървим по пътя си и даже, мисля че прескочихме доста от стадиите. Надявах се, че още тази година може да имаме по-трайно наличие в Европа, само че за жалост футболният Бог ни отхвърли. Левски не заслужаваше под никаква форма да е вън от евротурнирите, само че в последна сметка очевидно нещо, което вършим не е, както би трябвало. Съдбата ни дава уроци, които би трябвало да четем. 

- Колко време би трябвало, с цел да се построи добър тим? 
- Няколко са параметрите. Първо би трябвало да се намерят нужните хора, които да ръководят спортно-техническия развой. Второ – футболисти, които да извършват тези задължения и третата част, с цел да се случат тези неща, е финансовата страна. Много е значима последната. Най-лесно се прави тим. Може и за шест месеца да го сториш, когато имаш огромни финансови благоприятни условия да купиш четири-пет футболисти, които да имат равнище, което е над другите тимове. Тук няма гаранция, по тази причина сложих преди всичко хората, които ще управялват спортно-техническия развой. Парите не са гаранция, само че са огромна причина за триумф. Пътят, по който вървим, е по-бавен с оцелване на играчи, самообладание и лъкатушене. Това е, с цел да можем да почистим отговорностите на Левски, които има. Надявам се от лятото да бъдем тим, който да си заслужи успехите и първите места. Тогава да сме безспорен претендент за купата. Сега играем добър футбол, един от най-хубавите в България и сътворяваме проблеми на всеки един тим. Смятам че, в случай че сме в цялостния си състав, мъчно може някой отбор у нас да ни надиграе. 

- Има ли преднамерено съдииство против Левски? 
- Аз съм човек, който дава доверието си на съдиите. Стана ми жалост на мача с Локомотив София, когато видях 10 повторения на игра с ръка, не толкоз поради резултата… В двата мача, които загубихме, действително имаше такива нарушавания и Левски можеше да си тръгне с други резултати. Но да видиш 10 пъти повтаряне и да кажеш на цяла синя България – „ Гледайте си работата, аз ще си свърша каквото би трябвало “. Това е жалкото, чисто поради Левски и футбола. Няма причина, откакто го видиш, да посочиш нещо назад. Той (б.а. Валентин Железов) даже не знаеше какво направи, толкоз се бе объркал. За Левски не е толкоз значимо дали ще вземе една точка или не, а просто отношението към клуба, който стъпва на краката си и хората го следват над 20 000 по стадионите и да се отнасяш по този метод. Или си извънредно несръчен, или си огромен прислужник. Друго няма какво да е. Жалко е. Такова нещо не би трябвало да се случва на никой клуб. С въвеждането на ВАР е доста елементарно да решаваш проблемите. Да знаеш какво се случва към този тим и да го направи. В България никой различен клуб не е основал футболния бизнес, който направи Левски. Харчи толкоз, колкото си изкара, даже и по-малко. 

- Разбра ли се докога ще бъде есенния полусезон на шампионата, откакто поискахте да се играе до 30 ноември? 
- Даваме точни причини, с цел да може един футболист да играе 11 месеца, както е в Западна Европа. Само, че там е от август до май. А ние желаеме от февруари до ноември, с едномесечна пауза, с цел да може играчите да се възстановят и да няма мотиви за нови контузии. Имаме задоволително дуели и след паузата започваме да играем сряда-събота, което от една страна е положително. Трябва да се мисли за бъдещите травми, тъй като натрупването на отмалялост води до това. Не желая да съм неприятен оракул, само че Бари се контузи самичък на подготовка, без да има прикосновение. Имаше към 40 мача без спиране и контузията му може да се окаже по-сериозна. Една от аргументите е от претоварване. Дали сме причини и желаеме някои да ни обори и да ни убедят, че не сме прави. В последна сметка ние няма да вземем решението. Сигурен съм, че няма клуб в България, който да не разсъждава по този метод. Прекалено малко се дискутират проблемите във футбола. Да кажем кое положителното и да го създадем. Ние самите – лигата, клубовете и треньорите. Обичаме да споделяме, че няма да стане, а не по какъв начин да го създадем. 

- Стана ли ясно по какъв начин през последните 10 години е бил източван Левски? Кой стои зад това нещо? Кои са основните виновници да бъде докаран клуба до това тежко финансово положение? 
- Повече от 10 години са. От 12-13 е. Да кажа източване е мощна дума. Трупани са отговорности на гърба на Левски. Не са плащани такива към играчи, сътрудници, клубове и най-много към държавните институции. Всички притежатели, може би като се изключи господин Божков, който е понижил отговорностите към Национална агенция за приходите и е плащал постоянно, са натрупали такива на гърба на Левски. Някои са поради Сектор А. Построихме го, само че отговорностите останаха за клуба. Все едно е аз с вашите пари да си построя дом. Левски ги дължи, а не хората, които са го създали. Хубав и прелестен е, само че би трябвало да бъде издигнат с подготвени пари. Сега отговорностите са на Левски, а не на обособени хора или персони. 

- Не би трябвало ли да се каже на последователите кои са хората, които стоят зад това? 
- Смятам, че моите апели, които са от доста месеци, им идва времето. Няма по какъв начин да извадим цялата избавителна интервенция, без да броим, че ще пристигна нов притежател, без да кажем на хората по какъв начин са станали нещата и кой е натрупал отговорностите и още веднъж да ги молим за помощ. Няма да вземам участие в такава акция, в която не се знае кой го е направил, а в действителност почитателите да ги плащаме, тъй като и аз съм последовател. Искам да се обясни кой кой е. Естествено, в случай че пристигна огромен вложител, той ще ги реши без помощта на почитателите. Тогава ще е по-лесно. Ако не пристигна, преди последната акция за спасението на Левски, съм на мнение, че би трябвало да се знае. За да излезе истината. Много обичаме да я замазваме. Като в политиката да споделяме кой какъв брой е крал. Всичките го вършат, само че отново са там, а никой не споделя дали има отговорни. При нас не би трябвало да се случва под такава форма. Не го върша, с цел да кажем някой какъв брой е неприятен, само че Левски би трябвало да бъде чист, с цел да може да гледаш хората право в очите. Неслучайно съм казвал преди месеци, че футболният Господ санкционира този, който не е чист пред себе си и в Левски би трябвало да се замислим съществено, тъй като напоследък загубихме два пъти на дузпи… Имаме и непрестанни контузии, които се случват през последните четири месеца. Трябва да помислим съществено върху футболната истина за Левски и да я кажем. 

- Може ли Левски да играе единствено с юноши от личната си школа или се оглеждате за прехвърляния в чужбина? 
- Оглежда се целия свят. Оказва се, че българският футбол е свалил извънредно доста равнището си. За това сме отговорни всички, които работим в него, изключително в детско-юношеския футбол. Не можеш да направиш тим с високи стандарти единствено с български играчи или юноши. В момента равнището ни е доста ниско. Явно, че малко работим и пожелаваме към тях. Всички млади играчи, които са при нас получават малко преференции да играят и имаме съществени условия към тях. Може да им се коства, че това е прекомерно. Те играеха в този Левски от преди година, който падаше от всеки втори тим на „ Герена “ и нямаше победа в три-четири мача вкъщи. Но за този, който желаеме да побеждава във всеки мач, те би трябвало да скачат доста съществено, с цел да доближат равнището си. Това е един от огромните проблеми, че ние не произвеждаме фрагменти. Самият факт е, че през последните години не можем да създадем прехвърляния в Испания, Англия, Германия или множеството ни положителни играчи се принуждават да се приберат в България, тъй като не получават късмет за изява в чужбина. Това приказва по метода, по който работим. Тук ангажимент имат треньори, футболисти, ръководители и не на последно място – при нас нищо не се влага откъм страна. Футболът може би е единственият спорт, който няма помощ от страната. През последната година чух, че са дали към милион и нещо. Смешно е даже да го разясняваме. На доста места, където имаше помощ се направиха терени, само че те може да ги използваш най-много една година, тъй като са направени извънредно необразовано. Това е цялата истина, само че не се споделя за какво са осъществени тези неща. Теренът на „ Герена “ е юридически от немска компания преди повече от 15 години и струваше над милиона и половина лв.. Как след толкоз време ще коства 400-500? Създаваме терен да го открием, снимаме и по-късно да го закрием. Както е в страната. 

- Какви са упоритостите ви за този сезон? 
- Казах след финала за купата, че не мога да обещая надграждане. На някои им беше необичайно. А да обещая работа и тим, който играе футбол. Защото надграждането става с постоянно укрепване на отбора и възстановяване на всички аспекти. В България не знам по какъв начин някои футболисти се навиват да играят мачове, като видят изискванията, терените и съблекалните. Останахме с още две-три страни в Европа, където инфраструктурата е под всякаква рецензия. Всеки споделя, че са негови пари, даже чух и кървави, само че никой не ги кара. Няма да има тимове и спорт. Да забележим истината. Докато не се направи футболен бизнес и като имаш 100 лв., толкоз и ще харчиш. Държавата би трябвало да се разсъни и да помогне на хората, които дават парите. Да им се обезпечи най-малко данъчно облекчение. Никакъв проблем не е да се построи стадион благодарение на общините. В доста страни е процедура и няма заплаха оборудванията да пропаднат. Ходим на подготовки в Австрия, Швейцария, Нидерландия и упражняваме по селца и паланки. Прекрасни уреди за тренировки, само че харчим една торба с пари. Хората с тази концепция го вършат. В Левски по тази причина желаеме да стигнем до истината, с цел да се види кой и за какво е отговорен. Аз съм най-вече желаят тя да излезе като почитател. Когато бях 13 години отвън клуба виждах и слушах какво става. Колко милиона се почистиха през тази година. Но е хубаво да идваш от време в точния момент да сядаш в ложата, нищо, че си натрупал задължения преди този момент. Левски имаше обстановки, в които отиваше в хотелите и не ни пускаха, до момента в който не платим напред, тъй като през годините имахме отговорности и никой не ни вярваше. Сега към този момент тези неща ги няма. Можем най-малко да гледаме хората в очите. Какво неприятно има? Бил си слаб началник, натрупал си отговорности. Второ, къдет е страната? Виждате, споделя ти, натрупал си еди какъв брой си и в случай че не изчистиш 100 000 лв., те няма. А те се снимаха, обилки, изявленията, помпозности и използваха най-малко 500 пъти името на Левски на година, с цел да се облагодетелстват. Ходили са при всевъзможни политици и предприемачи да им оказват помощ. Другият негативизъм е, че през последните години имаме задължения, само че нямаме триумфи. Бюджетите са били големи и шлащанията са били такива. Сега можем да кажем какъв е фондът ни работна заплата и от какво имаме потребност. Дано да кажем, че Левски е избавен и че сме отговорни, че единствено не сме спечелили някой мач.

Снимки: Sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР