Трайно високата инфлация ще преследва световната икономика през тази година.

...
Трайно високата инфлация ще преследва световната икономика през тази година.
Коментари Харесай

Прогноза: Висока инфлация по света през цялата година

Трайно високата инфлация ще преследва международната стопанска система през тази година. Такава е прогнозата на икономисти, интервюирани от Ройтерс, които се притесняват от закъснение на търсенето и прекомерно бързо повишаване на лихвените проценти.

Това е коренна смяна спрямо прогнозата преди три месеца, когато множеството икономисти подкрепяха централните банки в мнението, че внезапното нарастване на инфлацията, провокирано частично от обвързваните с пандемията усложнения в доставките, ще бъде преходно.

В януарските изследвания на Ройтерс над 500 икономисти покачиха прогнозите си за инфлацията през 2022 година за множеството от обхванатите 46 стопански системи. Въпреки че към момента се чака ценовият напън да отслабне през 2023 година, предвижданията за инфлацията са доста по-стабилни, в сравнение с преди три месеца.

Същевременно икономистите намалиха упованията си за световния напредък. След като през предходната година международната стопанска система набъбна с 5,8%, през 2022 година се чака растежът ѝ да се забави до 4,3%.

Това е спад по отношение на плануваните през октомври 4,5%, частично заради по-високите лихвени проценти и разноски за живот. Предвижда се по-нататъшно закъснение на растежа до 3,6% и 3,2% надлежно през 2023 година и 2024 година

Близо 40% от далите отговор на спомагателен въпрос показват инфлацията като максимален риск за международната стопанска система през тази година, 35 на 100 избират ковид, а 22 % се тормозят от прекомерно прибързаните дейности на централните банки, написа news.bg.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР