Трайната политическа криза в България носи най-много ползи на проруски

...
Трайната политическа криза в България носи най-много ползи на проруски
Коментари Харесай

"Италианска" нестабилност и проруски служби в България

" Трайната политическа рецесия в България носи най-вече изгоди на проруски настроения президент Радев ", написа швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг ". " Дойче веле по-важните акценти от неговия разбор за неустойчивостта на страната.

Не е изключено на да ѝ се наложи да мине и през шести парламентарни избори до края на тази година, написа швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ). Авторът Фолкер Пабст обръща внимание на това, че прозападните сили в българския парламент в действителност имат болшинство, само че тематиката за ги разделя.

Пълзящ опит за прекосяване към президентска република

Според НЦЦ най-големи изгоди от трайната политическа рецесия в България извлича президентът. " Критиците приказват за пълзящ опит страната да премине към президентска република ", написа швейцарското издание. НЦЦ цитира и Огнян Шентов от Центъра за проучване на демокрацията, който е безапелационен, че.

Големият проблем на продължаващото ръководство, координирано от президента Радев, е позицията му по отношение на войната в Украйна, изяснява швейцарската медия. Страната остава единствената членка на Европейски Съюз с изключение на Унгария, която публично не е предоставила военна помощ на Киев. Това обаче не е най-сериозният проблем, написа Фолкер Пабст. По-голям проблем е позицията на Радев, че България не трябва да се опълчва на Русия - настройка, която е широкоразпространена и в Службите за сигурност на страната, прецизира НЦЦ.

Проблемът с корупцията

Този курс на президентството не дава отговор на действителното съответствие на силите в българския парламент след последните избори - първата и втората политическа мощ в страната (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) в действителност са с евроатлантическа ориентировка и имат консенсус по главните външнополитически въпроси.

" Въпреки това двете обединения не могат да се спогодят, което се дължи на другия огромен проблем в българската политика - битката против корупцията и политизираното правораздаване ", разяснява НЦЦ. Изданието напомня, ориентирани най-много против и пита: " Нима в днешна България е допустимо да се води прозападна външна политика единствено с цената на взаимни отстъпки във връзка с промените, гарантиращи господство на закона? ".

Недостатъчна подготвеност за компромис и от двете страни

Швейцарското издание още веднъж цитира Огнян Шентов, който счита, че политическите партии би трябвало да проявят прагматизъм в името на висшия интерес на страната - реформаторите да не прекаляват с крайни претенции, а ГЕРБ да направи отстъпки във връзка с правосъдната промяна. Той обаче се съмнява, че това ще стане и споделя: " За страдание, българските политици са извънредно незрели ".

Недостатъчната подготвеност за компромис, изключително от страна на Политическа партия, е мълчалив мотив за рецензии и от някои западни дипломати, отбелязва НЦЦ. В същото време обаче на проблемите на България с върховенството на закона се гледа като на прекомерно сериозен проблем - изключително във Вашингтон. Не на последно място, тъй като този факт дава на Русия огромни опция да упражнява своето въздействие в страната. Изданието напомня в тази връзка, че на някогашния финансов министър Владислав Горанов са били разтълкувани в България като сигнален сигнал към самия Борисов.

Чезне доверието към партии и институции

Невъзможността за реализиране на компромис е пагубна за доверието към партиите и държавните институции, отбелязва Фолкер Пабст в разбора си. " В края на краищата, от близо две години насам най-важните политически сили отхвърлят да поемат своята отговорност за съдбините на страната. Исторически ниската изборна интензивност и огромният брой на празни бюлетини, удостоверяват това ", написа още НЦЦ.

Швейцарското издание обръща внимание и на повишението на поддръжката за. " Перманентната рецесия е плодородна среда за евроскептицизъм и отвръщане от Запада ", споделя политологът Борис Попиванов пред НЦЦ.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР