Травмите, претърпени в детските години, може да нанесат дълготрайни емоционални

...
Травмите, претърпени в детските години, може да нанесат дълготрайни емоционални
Коментари Харесай

5 признака на човек с травми от детството

Травмите, претърпени в детските години, може да нанесат дълготрайни прочувствени и психически последствия върху засегнатите лица. Труднстите и тежките прекарвания в най-ранен стадий от човешкия живот могат да оставят сериозен отпечатък върху човешката душeвност и да оказват въздействие върху метода, по който хората взаимодействат със света към тях. В тази публикация ще разгледаме пет съществени признака, присъщи за хората с тежко детство.



Постоянно чувство за заплаха и боязън

Хората, които са претърпели контузии в детството, постоянно изпитват непрекъснат боязън и чувство за заплаха. Те могат да бъдат елементарно податливи на паническа реакция и да бъдат в непрекъсната подготвеност за самоотбрана от непредвидена опасност. Това може да се изрази във физически признаци като високо равнище на тревога, лесна неустойчивост към стрес или постоянно пробуждане през нощта.

Ниско самочувствие 

Хората с детска контузия могат да се борят през целия си живот с ниското си самочувствие. Те постоянно се самообвиняват за всички неуспехи в живота си и нерядко изпитват възприятие на беззащитност и нерешителност. Това чувство пък от своя страна се отразява отрицателно върху професионалното им израстване.  



Трудности в междуличностните взаимоотношения

Хората с контузии от детството постоянно се сблъскват със усложнения във взаимоотношението си с другите. Те мъчно основават контакти, по тази причина и постоянно имат проблеми в установяването и поддържането на здрави връзки. Това може да се прояви под формата на несполучливи връзки в любовта, несъразмерна взаимозависимост или боязън от обвързване.

Емоционална неустойчивост и честа промяна на настроението

Хората с детски контузии нормално могат да бъдат прочувствено нестабилни. Те са склонни към честа и неочаквана смяна на настроението - от наслада и еуфория до яд, паника или меланхолия. Тези внезапни скокова в настроението могат да бъдат сложни за ръководство и да оказват негативно влияние върху държанието и междуличностните връзки.

Склонноста към зависимости

Хората, които са се сблъскали с травматични прекарвания през детството си, могат да демонстрират податливост към деструктивно и рисково държание. Стават елементарно податливи на нездравословни привички като приложимост на опиати или алкохол, развиват податливост към самонараняване. Тези поведенчески прояви са постоянно свързани с желанието за облекчение на физическата и прочувствената болежка, обвързвана с контузията.

В умозаключение е значимо е да се означи, че хората с контузии от детството постоянно имат късмет да се оправят с тежките мемоари. Процесът на укрепване и превъзмогване на тези прекарвания може да бъде дълъг и изискващ поддръжка от страна на близки и експерти. Психотерапия, поддръжка от най-обичните хора и определяне на здрави връзки могат да оказват помощ на хората да преодолеят контузиите и да изградят по-здрава и устойчива психическа основа.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР