Трапеца – сграда от кристал и стомана, която пори въздуха

...
Трапеца – сграда от кристал и стомана, която пори въздуха
Коментари Харесай

ПСЖ залага на карта срещу Мадрид успеха си във ФФП

Трапеца – постройка от кристал и стомана, която пори въздуха на бул. „ Емил Зола” в Булон, е дискретното седалище на телевизия beIN Sports и на Пари Сен Жермен. Климатът в кабинетите на клуба, който организира най-амбициозния план за напредък и вложения във футболната промишленост в последното десетилетие, като че ли не подсказва никакво напрежение по-малко от две седмици преди първия осминафинален мач от Шампионската лига против Реал Мадрид. Не го подсказва и лицето на един от най-важните ръководители на клуба, който споделя след поискване на анонимност: „ Длъжни сме да победим по всички аргументи, които можете да си визиите.”

Когато Джасим Ал Тхани – принц правоприемник на емирство Катар, реши през 2011 година да купи ПСЖ, концепцията му не бе просто да откри клуба измежду водещите играчи в европейския футбол. Планът му се състоеше в издигането до първа мощ, изпреварвайки другите пет водещи пет имена в ранглистата на УЕФА: Реал Мадрид, Барселона, Байерн (Мюнхен), Ювентус и Манчестър Юнайтед.



Визията на Джасим и на неговия човек в Париж – шейх Насер Ал Келаифи, който извършва длъжността президент – сочеше към златна епоха. Първата цел бе да се построи конкурентоспособен тим въз основата на това, че Париж е най-космополитната и обитаема столица на континентална Европа, затова съществуването на най-големия набор от млади гении на едно място дружно със Сао Пауло. Втората цел бе спечелването на Шампионската лига – с трофея биха пристигнали сами финансовата издръжливост и престижът.

Отпадането на осминафиналите предишния сезон против Барселона бе най-големият прелом за фантазията на катарците. Онова 6:1 на „ Камп Ноу” – безспирно припомняно от френската преса оскърбление с испанския термин „ la remontada” (б.пр. – обратът) – провокира преразглеждане на тактиката. Старши треньорът Унай Емери настоя, че с цел да се изкачи последното ходило до елита, ПСЖ се нуждае от топ класа играчи. Един Златан Ибрахимович не бил задоволителен, макар че във всяко звено на състава има отлични единици. Трябвал главен любимец за „ Златната топка” съгласно наставника, тъй като единствено това би придало на тима нужния темперамент да се бори с най-големите, без да страда от прилошаване от височините. И Джасим, и Насер се съгласиха изцяло с диагнозата.

Тримата стигнаха до извода, че единствено дръзновен удар би могъл да разбие модела на ШЛ със затворения цикъл от любимци и спечелили, истински олигопол. За трансформирането на ПСЖ в същински гранд прогресивната работа от основата нагоре не била задоволителна. Вместо да се залага на развиването на школата или на привличането на млади футболисти, пасващи на избран жанр на игра и метод на работа, трябвало да се вземат една или повече фигури от топ равнището на футбола.



Вложението предишното лято от над 400 млн. евро за прехвърлянията на Неймар и Килиан Мбапе бе най-агресивната комбинирана интервенция в историята на футболния пазар. Само за две седмици Париж докара двете момчета, призвани да наследят борбата за превъзходство сред Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Спортните и политическите последици на този земетръс занапред следва да бъдат разкрити.

Според източници от УЕФА, през август м.г. и Реал Мадрид, и Байерн са поискали от Комитета по финансов надзор на клубовете от УЕФА (CFCB) да потърси детайли, съгласно които да накаже ПСЖ поради неспазване на Финансовия феърплей. И двата исторически гранда са показали аргументи за изхвърлянето на френския си съперник от ШЛ през 2018 година. Оттогава насам CFCB дебне и проверява ПСЖ в търсене на незаконен дисбаланс сред доходи и разноски.

В кабинетите в Булон търдят, че клубът е разполагал с утвърждението от надзирателите от УЕФА, когато Ал Келаифи е завършил договорката за Мбапе, прехвърляйки заплащането на 180 млн. евро трансферна сума за Монако за юли тази година. Казват и че договорът е бил подписан едвам когато е бил утвърден от функционери на регулаторния орган. До 30 юни, деня на затваряне на финансовата година, ПСЖ (клуб №7 в света по доходи за 2017 година с 486 млн. евро) има период да изравни счетоводния си баланс. През октомври м.г. несъответствието бе повишен до 70 млн. евро, а пред януари т.г. бе понижен на половина.



Продажбата на Лукас Моура в Тотнъм (30 млн. евро), парите от награден фонд за завършването на 1-во място в групата си в ШЛ (над 7 млн. евро) и нарасналият доход от ТВ права поради оставането единствен представител на Франция в шампионата (още 10 млн. евро) понижиха минуса на малко над 20 млн. евро. Ако ПСЖ в профил Мадрид, неговите ръководители считат, че ще излязат на плюс, тъй като с четвъртфинал от входни такси и търговия на „ Парк де Пренс” ще изкарат към 10 млн. евро, от наградния фонд на УЕФА ще прибавят още 7,5 млн., а от ТВ права – над 10 млн., пък и има контрактувани бонуси от спонсорите при сходен триумф.

Член 29 на Регламента на Комитета по финансов надзор на клубовете от УЕФА сочи, че в краен случай нарушителят на Финансовия феърплей ще бъде изключен от интернационалните шампионати. Това обаче не е казусът при ПСЖ. Твърди го и юристът на един от жалващите се клубове, съгласно който няма юридически учредения за сходно наказване, загатват го и от самата УЕФА. „ CFCB реши в голям брой проблеми, че задачите на ФФП могат да бъдат реализирани по-добре посредством рехабилитационни ограничения вместо посредством наказателни – съобщи представител от Нион. – Това докара до постигането на специфични съглашения сред клубовете и CFCB, съчетавайки финансови вноски с рестрикции във връзка с харчовете и спонсорството.”

Ръководителите на ПСЖ считат, че в никакъв случай няма да бъдат осъдени от УЕФА, тъй като имат прекомерно доста канали за довеждане на доходи. Няма потребност от различен ход да вземем за пример, с изключение на от  продажбата във Валенсия на в този момент преотстъпения там Гонсалу Гедеш, с цел да се запълни всякаква дупка в салдото преди 1 юли.

Не гледането под лупа от страна на надзирателите от УЕФА лишава от сън жителите на Трапеца, а фиксидеята да извърнат с главата надолу схемите на остарелия хайлайф във футбола. За тях отстраняването на настоящия европървенец Мадрид от ШЛ би било панацея: единствено с един удар биха легитимирали своята рекламация за великолепие, биха спечелили голяма спортно-техническа известност и биха постигнали финансов баланс в счетоводните бумаги. Друга мотивация няма и не им е нужна.
Диего Торес, „ Ел Паис”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР