Транспортният бранш в България от години изпитва остър недостиг на

...
Транспортният бранш в България от години изпитва остър недостиг на
Коментари Харесай

Бизнесът у нас иска шофьори от страни извън ЕС

Транспортният отрасъл в България от години изпитва изострен дефицит на професионални водачи и по тази причина упорства да се облекчи режимът за импорт на фрагменти от трети страни. Това съобщи пред БНР шефът на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров.

" Проблемът с неналичието на водачи е дълготраен. По последни данни към 500 000 водачи не доближават в целия Европейски Съюз. Неведнъж сме споменавали, че Пакетът за подвижност, който принудително беше натрапен от западните ни сътрудници, една от задачите му е точно да реши този проблем с водачите във всичките по-големи западни страни ", разяснява той.
 Discordia към този момент има 2000 професионални водачи
2000 водачи карат за най-голямата транспортна компания у нас

Компанията желае да има 10 000 чиновници до 2030 година

Според него " несъмнено сме в Топ 3 на Европа " по чисти чисти хонорари в сектора, като доста от огромните компании имат и лични школи, с които основават фрагменти. Въпреки това, бързо решение превозвачите виждат във водачите от страни отвън Европейски Съюз. Проблемът е, че процедурата се бави по към 6 месеца на човек.

" В Полша започнаха да работят може би десетки хиляди украинци като водачи на интернационалните транспорти на товари. В прилежаща Сърбия в градския превоз в Белград може би половината водачи са от Непал ", даде образец Димитров.
 Глад за водачи в Сърбия: Дават по 6000 лв. заплата
Глад за водачи в Сърбия: Дават по 6000 лв. заплата

Бизнесът в страната има потребност от хиляди професионални водачи

При пътническия превоз обстановката е, че рейсове има, само че не и кой да ги кара или поддържа. Според Петър Захариев от Националното съдружие на автобусните превозвачи в България причина за това е " неналичието на каквато и да е политика на българските държавни управления в това отношение - образование на подрастващото потомство и профилиране като водачи, монтьори и различен механически личен състав ".

Така в Северозападна България, където е бизнесът на Захариев, " просто се затварят така наречен селски линии, затварят се и градски линии ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР