Транспортните компании искат оставката на българския министър на транспорта Росен

...
Транспортните компании искат оставката на българския министър на транспорта Росен
Коментари Харесай

ЕС прецаква транспортния ни бизнес. Оставка на българския министър


Транспортните компании желаят оставката на българския министър на превоза Росен Желязков, оповестиха те пред Скандал.

Съветът на Европейския съюз през днешния ден одобри на първо четене пакет „ Мобилност “, оповестиха от пресслужбата на Европейски Съюз. Гласуването и приемането на новите правила за интернационалните водачи се случва единствено няколко дни, откакто транспортните министри на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния изпратиха писмо до Европейския парламент и Европейската комисия, в което упорстват за прекъсване на процеса по приемане на пакет „ Мобилност “ поради рецесията с Covid-19.

В него те настояват, че по-голямата част от транспортните компании в Европейски Съюз са дребни и междинни предприятия, които са извънредно уязвими от обстановката. Според тях Европейският съюз би трябвало да концентрира своите старания в поддръжка на тези предприятия по време на трагичната обстановка, в която се намираме, както подкрепя европейските авиолинии посредством измяна на съответното законодателство.

„ Вместо обаче да подходят по същия метод, в нашата сфера се прави опит да се гласоподават наредбите на "Мобилен пакет 1 ", които в композиция с последствията от ковид безусловно ще доведат до несъстоятелността на голям брой европейски транспортни компании “, пишат транспортните министри от осемте страни.

Техните причини очевидно не са взети под внимание и новите правила са към този момент безусловно на крачка от окончателното им влизане в действие. Припомняме, че текстовете на пакет „ Мобилност “ провокираха съществени диспути сред страните членки от Западна и от Източна Европа.

През декември 2019 година, след дълги среднощни диспути, Съветът, Парламентът и Комисията въпреки всичко съумяха да реализират съглашение, обвързвано с въпросните правила за интернационалните водачи.

Те се договориха водачите на тежкотоварни камиони да могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време в хотел, който би трябвало да се заплаща от работодателя. Шофьорът ще бъде длъжен да се връща в страната, в която е записано транспортното средство, най-малко един път на 4 седмици, без значение къде се намира. Камионите пък ще би трябвало да се връщат в страната, в която е записана компанията, най-малко един път на 8 седмици.

Това са все неща, против които България и други страни от Централна и Източна Европа водиха гневна акция.

В този тип текстовете бяха гласувани и през днешния ден.

„ Новите правила целят постигането на баланс сред усъвършенстваните условия на труд и обществените условия за водачите и свободата на превозвачите да дават трансгранични услуги и наред с това ще допринесат за пътната сигурност. Освен това те ще внесат изясненост за бранша по отношение на предходни двусмислени разпореждания и ще сложат завършек на особеното им използване сред страните членки “, пишат от Съвета на Европейски Съюз.

След днешното приемане на текстовете на пакет „ Мобилност “ от Съвета на Европейски Съюз, в този момент следва те да бъдат признати от Европейския парламент на второ четене преди да бъдат оповестени в Официален вестник.

Правилата в регламента по отношение на часовете на шофиране ще стартират да се ползват 20 дни след публикуването, като се изключи специфичните периоди за тахографите. Правилата в регламента по отношение на достъпа до пазара и директивата по отношение на командироването ще стартират да се ползват 18 месеца след влизането в действие на правните актове. А директивата влиза в действие в деня след публикуването й.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР