Транспорт и екология означават сигурност. Транспортната политика е политика за

...
Транспорт и екология означават сигурност. Транспортната политика е политика за
Коментари Харесай

Транспорт и екология означават сигурност на Европа и на нейните граждани

Транспорт и екология значат сигурност. Транспортната политика е политика за сигурност – сигурност на Европа и на европейските жители. Войната в Украйна и енергийната взаимозависимост от Русия трансфораха тази политика в нужда от незабавни дейности, а ударите върху стопанската система, предизвикани от пандемията, постановиха ускоряването на прекосяването към зелена сила и националните проекти за възобновяване и резистентност би трябвало да отговорят на тази нужда. Сега е времето за бързи, смели и умни решения за „ Енергийно свободна Европа “.

Тази теза показа вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на кръгла маса „ Транспортът на бъдещето – чиста сила на обективна цена “. Форумът се провежда от ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов и " Аутомотив клъстер " България.

Йотова открои значимостта на полемиката и в подтекста на преди малко утвърждения Национален проект за възобновяване и резистентност и изрази вяра плановете, заложени в него в региона, да дадат положителни резултати за съвременен, екологично чист и доходоносен превоз.

Вицепрезидентът акцентира, че развиването на енергийните източници не става по този начин бързо и заради огромната взаимозависимост на европейските страни от газ, нефт, въглища се нуждаем от нова енергийна инфраструктура, изключително на европейско равнище. Световният енергиен микс е формиран в 86% от потребни изкопаеми преди 20 години. Днес техният % е 84%, т.е. единствено с два % по-малко за 20 години. Йотова беше безапелационна, че не може с лека ръка да се отписват базови мощности, които обезпечават непоклатимост и предвидимост в енергийния микс, до момента в който не се обезпечат устойчиви решения за запазване на екологично чиста сила от ВЕИ.

Илияна Йотова насочи вниманието върху риска за климата от създаване на нови залежи и потребление на нови огромни количества естествени горива в желанието за бърза диверсификация и внезапно понижаване на съветските доставки.

Вицепрезидентът открои главните цели, заложени в проекта „ Готови за 55 “, свързани с екологично чист превоз – понижаване на парниковите излъчвания, свързани със старите коли, данъчни промени за стимулиране на други транспортни средства, цифровизация и създаване на интегрирана транспортна система, нисковъглероден превоз.

„ Транспортният бранш е виновен за към една четвърт от парниковите излъчвания в Европейски Съюз, по тази причина е належащо изцяло преосмисляне на политиките в тази област “, съобщи Йотова и акцентира голямото предизвикателство пред България с ограничението на потреблението на остарели дизелови и бензинови коли. Средната възраст на автомобилния парк в страната е над 18 -19 години, индикатор по който се нареждаме на последно място измежду страните в Европейски Съюз, индикатор, обвързван директно с покупателната дарба.

Вицепрезидентът посочи нуждата от развиване на интегрирана и интермодална транспортна система – другите типове превоз не би трябвало да се опълчват, а да си взаимодействат, да се допълват и да се употребяват мощните страни на всеки тип превоз, с оглед реализиране на по-ефективна, конкурентоспособна и екологична транспортна услуга, която да е в интерес на бизнеса, икономическите оператори и популацията. „ В тази връзка разчитаме предпочитано на железопътния и водния превоз и подтикваме интензивно нисковъглеродните решения за развиване на транспортната система “, уточни Йотова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР