Трансформируемият лунен робот представлява 80-мм метална топка с тегло 250

...
Трансформируемият лунен робот представлява 80-мм метална топка с тегло 250
Коментари Харесай

Япония праща робот-трансформър на Луната


Трансформируемият лунен робот съставлява 80-мм железна топка с тегло 250 грама
(снимка: JAXA)

Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA) е поръчала на компанията ispace да сътвори дребен луноход за осъществяване на тествания на Луната. С помощта на робота JAXA ще прави фотоси на земния сателит и ще изследва реголита, който притежаващ високо корозивно влияние.

„ Трансформируемият лунен робот ” ще бъде част от дебютна задача на ispace. Подобен договор компанията подписа и с ОАЕ. Ако задачата се увенчава с триумф, Япония и ОАЕ ще се причисляват към дребния клуб от страни, включително Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, които са организирали меки кацания на галактически апарати на Луната.

До момента се знае малко за плана. Съдейки по изображенията, предоставени от JAXA, лунният мини-роувър съставлява 80-мм железна топка с тегло 250 грама, способна да се движи по повърхността на Луната на две колела.

Според, размерът на робота ще бъде понижен по време на превозването, а в бъдеще той ще взе участие интензивно в лунни задачи. Движенията и връзката с лунния робот-трансформър ще бъдат следени благодарение на спускаем уред.

Мини-роботът също ще помогне на JAXA да сътвори огромен лунен марсоход, предопределен за превозване на астронавти. Очаква се той да е подготвен до 2029 година.

Концепция на галактическия уред HAKUTO-R, който би трябвало да кацне на Луната през 2022 година
(снимка: ispace)

Американските компании Lockheed Martin и General Motors също оповестиха амбициозни планове. Те имат намерение да основат взаимно „ лунен бъги ” за пилотираната стратегия Артемида на НАСА, която планува кацане на хора на Луната през 2024 година

Междувременно и Канада разгласи проект да изпрати собствен личен роботизиран уред на Луната до 2026 година В плана ще взе участие и НАСА.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР