Тръмп, който само до преди пет месеца заяви, че иска

...
Тръмп, който само до преди пет месеца заяви, че иска
Коментари Харесай

Нова стратегия на Тръмп за Сирия предполага дълготрайно присъствие на САЩ

Тръмп, който единствено до преди пет месеца съобщи, че желае да види американските специфични елементи вън от Сирия, се съгласи на нова тактика, която ще усили военното наличие в Сирия. Новата тактика е съпроводена и със засилена дипломатическа интензивност за реализиране на американските цели.

Докато военната акция против Ислямска страна в Сирия, поради която Съединени американски щати изпратиха сили в помощ на кюрдските елементи, е съвсем пред своя край, Пентагона се обръща към основаването на тактика, която е ориентирана против наличието на Иран и неговите милиции в Сирия. Стратегията включва основаването на администрация в Североизточна и Източна Сирия, в която присъединяване ще имат както елементи на локалните сирийски арабски сили, по този начин и кюрдски милиции в състава на Сирийските демократични сили (SDF), които Съединени американски щати образува в хода на битката против ИД.

На 5 и 6 септември стана ясно, че кюрдските сили и техните съюзни сили в състава на SDF са блокирали всички пътища към река Ефрат, в това число мостовете през реката, които граничат с териториите, следени от силите на Асад. Тези зони кюрдските елементи оповестиха за военна зона и малко по-късно беше обявено основаването на администрация, която ще ръководи териториите в Източна Сирия под контрола на Сирийските демократични сили. Очаква се идната стъпка да е тази администрация, наречена „ Самоуправление на Източна и Северна Сирия “ да бъде подчинена на държавно управление, което ще съставлява опция на държавното управление на Асад в Дамаск.

Междувременно данни от началото на септември демонстрират, че американските сили са разширили една от главните си бази в Източна Сирия – базата в Шадади. В нея има поместена нова военна техника и е повишен броя на военните хеликоптери. Според анализатори това е удостоверение, че

Съединени американски щати преглежда оставането си в Сирия за дългогодишен развой.

В момента в Сирия работят интензивно 2200 американски бойци като броят им евентуално ще бъде подсилен.

Промяната в проектите на Тръмп евентуално е поради подозренията, че Русия е способна да изтласка иранското наличие от Сирия, макар уверенията, които Владимир Путин дава на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. По време на няколко срещи през лятото сред двамата водачи, съветският президент увери, че Москва ще подсигурява иранците да понижат наличието си в Сирия. Засега това не се случва, като Техеран даже подписа нови съглашения с Башар Асад, в това число за доставка на оръжие, удряйки по този метод непосредствено съветските ползи. (Путин дойде за срещата на върха в Техеран - вижте във видеото горе)

Русия и Израел си стиснаха ръце за Сирия, само че провокираха доста въпроси

Според източници от американската администрация през идващите месеци ще има както засилена дипломатическа интензивност в Организация на обединените нации, по този начин и използване на стопански принадлежности – най-много наказания – за практикуване на напън върху Иран и Русия. Такива сигнали към този момент се виждат - на 6 септември Министерство на финансите на Съединени американски щати глоби четирима предприемачи и техни компании, свързани със сирийския режим. Трима сирийци и един ливанец влязоха в „ черния лист “ поради финансови интервенции, подпомагащи държавното управление в Сирия. Те са упрекнати и в заобикаляне на глобите върху режима.

Според американски анализатори въпреки всичко Тръмп, сходно на Барак Обама, няма съответна тактика по отношение на Сирия. Честно решенията не са координирани с всички институции, участващи във вземането на решенията във Вашингтон, което води до своенравие и неудовлетворителни резултати. Тръмп, както и Обама, преглеждат тактиката си в Сирия най-вече през призмата на битката против Ислямска страна и се въздържат от присъединяване в гражданската война даже на фона на засилващото се наличие на Русия и Иран в района.

В Сирия Израел и Иран ускоряват сенчестата война между тях

Тази политика на Вашингтон евентуално се трансформира. В момента основна цел на Съединени американски щати е първо да унищожи наличието на Ислямска страна в Източна Сирия и незабавно по-късно да се работи против въздействието на Иран. Сигнал за новата глава в американската тактика е изпращането на Джоел Рейбърн като „ специфичен делегат за Сирия “. Опитният някогашни чиновник на Съвета за национална сигурност има задачата да построи инфраструктура в Сирия, която да предотврати грешките от войната в Ирак, довели до надигането на Ислямска страна и влизането на Багдад в областта на въздействие на Иран.

Новата тактика, която Тръмп утвърди,

ще бъде тествана напълно скоро на фона на задаващата се атака на Асад в северозападната провинция Идлиб.

Провинцията е последният огромен бастион на бунтовническите сили, които бяха изтласкани благодарение на Русия през последните две години. Повечето бунтовници се изтеглиха към Идлиб след унищожителни военни акции на Асад в провинциите Дамаск, Хомс и Дараа. Днес в Идлиб има към 70 000 размирен бойци и към 2 милиона бежанци от други региони на страната. При военни дейности е заплашен живота на 3,5 милиона души, които се намират в провинцията.

Асад нападна последния бастион на бунтовниците, допустима бежанска вълна

Турция, която е член на НАТО и американски съдружник, също се намира в Идлиб откакто предходната година затвърди наличието си след атака против силите на Кюрдската работническа партия в Северозападна Сирия. За Анкара офанзивата в Идлиб може освен да повреди връзките й с Русия, само че и да докара до нова бежанска вълна.

Докато силите на Асад се приготвят за офанзива, Тръмп заплаши няколко пъти, че потреблението на химически оръжия сходно на други военни офанзиви, ще е неприемливо и ще провокира ответен удар. Франция, която също има сили в Северна Сирия дружно с американските, се причисли в отправянето на предизвестие към Асад. За Съединени американски щати каквато и да е атака в Идлиб се преглежда като спомагателна ескалация и обвързване, което би трябвало да се заобикаля. Анкара и Вашингтон имат съглашение по отношение на кюрдите, като за турската администрация е възможно кюрдите да работят със Съединени американски щати, стига да не минават зоната на град Манбидж и река Ефрат. Но в Идлиб Ердоган може би ще огледа към американския си сътрудник, защото всеки дипломатически напън за прекъсване на атака и попречване на конфликт, е добре пристигнал.

Размяна на закани, подправени вести и тежки договаряния преди офанзивата на Асад в Идлиб

В момента сирийският спор навлиза във фаза, в която силите на разнообразни страни вършат всичко допустимо да лимитират въздействието на съперника си. В Сирия цели имат Русия, Съединени американски щати, Иран, Турция и Израел, като задачите на всеки един са изцяло разнообразни. Новата тактика на Съединени американски щати за оставане в Сирия ще бъде тествана скоро и ще се види дали ще бъде сполучлива. Междувременно, с новото напрежение към Идлиб, явно картата на Сирия ще се промени още един път.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР