Тръмп иска да закрие Министерството на образованието, присъединявайки се към призивите на конкуренти от Републиканската партия

...
Бившият президент Доналд Тръмп каза в сряда, че иска да
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп каза в сряда, че иска да закрие Министерството на образованието и правителствата на щатите да „ръководят образованието на нашите деца“, настоявайки за отдавнашна републиканска цел, която беше одобрена от няколко други кандидати на Републиканската партия за 2024 г.

„Ще прекратим образованието, идващо от Вашингтон. Ще го затворим – всички тези сгради навсякъде и хора, които в много случаи мразят децата ни. Ще изпратим всичко обратно в щатите“, каза Тръмп в ново предизборно видео.

Но премахването на Министерството на образованието на САЩ не би дало непременно повече власт на щатите над училищата K-12. Докато федералната агенция помага на президента да изпълнява политиките в областта на образованието, властта да определя учебната програма, да създава училища и да определя допустимостта за записване вече принадлежи на щатите и местните училищни съвети.

Тръмп предлага идеята за премахване на Министерството на образованието още от президентската си кампания през 2016 г. Когато Тръмп беше президент, неговата администрация предложи сливането на отделите по образование и труд в една федерална агенция като част от по-голям план за преструктуриране на правителството. Предложението се нуждаеше от одобрение от Конгреса и така и не беше приложено. Тръмп, като президент, също се опита да намали милиарди долари от бюджета на Министерството на образованието.

Служител на Белия дом подрежда химикалки преди подписване на законопроект през 2016 г. Служител на Белия дом подрежда химикалки преди подписването на законопроект през 2016 г. Пабло Мартинес Монсиваис/АП/ФАЙЛ

Различни републиканци призоваха за премахване на Министерството на образованието от създаването му като агенция на ниво кабинет през 1980 г. Сред съперниците на Тръмп за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 г. са технологичният предприемач Вивек Рамасвами, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, бившият вицепрезидент Майк Пенс и Северна Дакота Губернаторът Дъг Бургум одобри идеята.

Като цяло Министерството на образованието на САЩ е натоварено да играе водеща роля „в продължаващия национален диалог за това как да подобрим резултатите на нашата образователна система за всички ученици“, според неговия уебсайт. Той също така администрира федерално финансиране, отпуснато от Конгреса, не само за K-12 училища, но и за колежи. Той управлява програмите за федерални студентски заеми и помощи за студенти и определя стандарти за отчетност за институциите за висше образование.

Но щатите и местните училищни настоятелства все още имат власт, която не може да бъде заменена от отдела. По време на пандемията Covid-19, например, Министерството на образованието не можеше да изисква училищата да затварят или да останат отворени за присъствено обучение. Всъщност, въпреки заплахата от тогавашния президент Тръмп, изпълнителната власт не можеше едностранно да намали федералното финансиране за училища, които не бяха отворени.

Щатите също имат властта да финансират политики за избор на училище, позволявайки на родителите да използват държавни долари, за да изпратят детето си в училище K-12 по свой избор. Поне четири щата разшириха възможностите за избор на училище за семейства тази година.

Образованието беше ключов въпрос в кампанията през 2024 г. и Тръмп и други кандидати на Републиканската партия се опитаха да извлекат печалба от гнева, изразен от много родители срещу определени инструкции относно сексуалната ориентация и полова идентичност, както и робството, неравенството и расизма в Америка.

„В цялата страна трябва да приложим строги забрани за преподаване на неподходящи расови, сексуални и политически материали на американските ученици под каквато и да е форма. И ако федералните бюрократи ще прокарат този радикализъм, трябва да премахнем Министерството на образованието“, каза Тръмп на Конференцията за политическо действие на консерваторите миналата година.

В сряда Тръмп очерта няколко други образователни приоритета за потенциален втори мандат, включително въвеждане на молитва в държавните училища, обучение на децата да „обичат страната си“ и увеличаване на достъпа до стажове за студенти. Тръмп каза, че иска да позволи на родителите да контролират къде децата им ходят на училище и да даде възможност на родителите и местните училищни настоятелства да наемат и освобождават директори на училища.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР