Тръмп иска да намали дефицита с Китай със 100 млрд.

...
Тръмп иска да намали дефицита с Китай със 100 млрд.
Коментари Харесай

Китай и САЩ тихомълком започнаха търговски преговори след седмици на заплахи

Тръмп желае да понижи недостига с Китай със 100 милиарда $

© Jonathan Ernst " Предпазливо окуражен съм, че ще достигнем до съглашение, само че в противоположен случай ще продължим с митата. "
съобщи Мнучин пред Fox News Още по тематиката
Тръмп наложи мита над Китай, отсрочи ги краткотрайно за Европейски Съюз

Пекин и Брюксел дадоха отговор, че не желаят комерсиална война, само че ще защитят ползите си
24 мар 2018
Световните пазари се оцветиха в алено поради страха от търговски войни

Доналд Тръмп подписа меморандум за мита против китайски артикули и възроди терзанията на тържищата
23 мар 2018
Съединени американски щати приготвят мита за китайския софтуерен и телеком бранш
20 мар 2018
Митата на Съединени американски щати върху стоманата - фокус на срещата на върха на Г-20

Берлин предизвести Вашингтон да не прави опити да раздели Европейски Съюз по въпроса
19 мар 2018
Продължилият близо месец стопански спор сред Вашингтон и Пекин може би е на път да завърши. Това настояват източници на на американското издание Wall Street Journal (WSJ). Според тях двете страни са почнали секрети договаряния за възстановяване достъпа на Съединени американски щати до китайския пазар.

Разговорите се водят от Лиу Хе - вицепремиер и основен стопански консултант на Си Цзинпин, а от американска страна - от министъра на финансите Стив Мнучин и комерсиалния секретар Робърт Лайтхайзър.

Какво настояват източниците на WSJ

Според информацията на WSJ предходната седмица американската страна е изпратила писмо до Лиу, съдържащо съответни претенции - като понижаване на китайските мита върху американските коли, по-големи покупки на американски полупроводници и по-голям достъп до китайския финансов бранш. Единият от източниците твърди, че Мнучин възнамерява да посети Пекин, с цел да продължи договарянията.

В събота Мнучин е приказвал по телефона с Лиу, с цел да го поздрави за назначението му на поста вицепремиер, настояват от американското министерство на финансите. " Също по този начин разискаха и комерсиалния недостиг сред двете страни и се ангажираха да продължат разговора за намирането на взаимно задоволително решение ", разяснява представител на министерството. Темата за високия търговски недостиг на Съединени американски щати с Китай се трансформира в предпочитана на новата администрация на Тръмп, само че съгласно икономисти това не е наложително неприятна вест и може да се изясни с фактори като подобряващата се американска стопанска система и високите лихвени проценти.

Търговска война с предели

Тайните договаряния сред Пекин и Вашингтон идват след седмица замяна на реплики. В четвъртък Тръмп подписа меморандум, налагащ наказателни мита за китайски импорт, които могат да доближат 60 милиарда $. Като причина от Белия дом акцентираха нарушаването на правата върху американска интелектуална благосъстоятелност и технологии. Предизвиканото напрежението докара до срив на международните пазари и отрицателни инвеститорски прогнози.

В отговор Китай прикани Съединени американски щати да " се изтеглят от ръба на пропастта " и упрекна страната в " основаването на сериозен казус ", налагайки наказания върху американски артикули на стойност 3 милиарда $. Въпреки това в листата не попадат основните експортни артикули на Съединени американски щати към Китай - соя, сорго и самолетите на Boeing, което съгласно WSJ е знак за нежеланието на Пекин за ескалация.

Според китайската осведомителна организация " Синхуа " Лиу е предизвестил Мнучин по телефона, че възможна комерсиална война ще навреди еднообразно и на двете страни, като също по този начин е декларирал желанието на Пекин за взаимно съдействие.

Как ще завърши размяната на реплики сред двете страни може да се разбере по време на азиатския конгрес " Боао " при започване на април, на който ще участва и Лиу. Според информация на WSJ Лиу възнамерява да разгласи проектите на Пекин за отваряне на пазарите, което би имало сигурен резултат върху дипломатическите връзки на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР