Тракийска бобена каша - традиционна родна рецепта, която другите могат

...
Тракийска бобена каша - традиционна родна рецепта, която другите могат
Коментари Харесай

Тракийска бобена каша

Тракийска бобена каша - обичайната родна рецепта, която другите могат единствено да копират, само че отново няма да е толкоз вкусна

Необходими Продукти

● зрял фасул - 400 г
● дафинов лист - 3 бр.
● сушени червени чушки - 3 или 4 бр.
● люти чушки - Суха
● праз - 2 стръка
● орехи - 200 г
● сминдух - 1 с.л. и повече на усет
● сол - на усет
● олио

Начин на подготвяне

Рецептата е доста остаряла и е от пловдивското село Труд и там нормално я назовават бял боб на каша или мачкан фасул.

1. Бобът се накисва от предходната вечер във вода.

2. На сутринта бобът се измива на течаща вода и се поставя в тенджера със СТУДЕНА вода да се вари. Не се поставя сол, не се поставя сода. Само фасул и студена вода!

3. Бобът се вари 10 минути откакто водата е завряла и по-късно се прецежда, с цел да се изхвърли „ пръдливата “ вода.

4. Налива се гореща вода (баба слагаше и втора тенджера на печката да се топли вода) и откакто заври, се изчакват 20 минути и още веднъж се прецежда, с цел да се изхвърли „ пръдливата вода “.

5. Налива се още веднъж гореща вода, поставя се един дафинов лист и бобът се вари до подготвеност, като НЕ се прибавя сол. Към края на варенето, за малко във врящата вода се пускат и сухите червени чушки.

Когато бобът е сварен, се отцежда, само че се резервират 300 - 400 мл от водата.

6. Празът се нарязва на ситно и се задушава с малко лой в друга тенджера, като към него се прибавят останалите два дафинови листа.

7. Когато празът е омекнал, се прибавя отделената вода от боба, самият сварен фасул и остърганата с нож месеста част на чушките, както и сминдухът. Разбърква се всичко и се оставя да къкри 5-10 минути.

8. След това бобът се намачква, само че не напълно до пюре, тъй като би трябвало да има по-едри късчета.

9. Слагат се счуканите орехи, всичко се разбърква и се смъква от огъня.

10. Сервира се, като се поръсва с натрошена суха люта чушка (и тъй като моите още не са подготвени, аз поръсих с пикантен червен пипер и малко див лук за разкош). Сервира се с туршия, в моя случай с попска туршия, за която към този момент съм разгласил рецепта.

Сега да не си помислите, че всякога се занимавам да кисна фасул и да го сварявам и да му изхвърлям две води?! Вземам варен фасул консерва и икономисвам време. Директно стартирам рецептата за кашата със задушаване на праза с дафиновия лист, поле поставям малко вряла вода от каната (в тази вода първо съм накиснал сухите чушки за малко), прибавям боба, мачкам всичко, поставям сминдух, сол и орехи и за 20 минути най-много всичко е готово.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ...

В грузинската кухня има рецепта за фасул в гърне (Лобио нигвзит), която е поразително близка до тракийския мачкан фасул или тракийската бобена каша. Скоро ще обявявам и нея.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР