Траките и началото на човешката цивилизация, българите като потомци на

...
Траките и началото на човешката цивилизация, българите като потомци на
Коментари Харесай

Това е миш-маш. Кой измисля поводи за гордост в историята на България

Траките и " началото на човешката цивилизация ", българите като " потомци на Ной ". Исторически легенди са записани като обстоятелства в образователни пособия по история. На пръв взор героизирането на предишното наподобява сантиментално. Настоящето обаче демонстрира, че съчиняването на историята чертае разломи в бъдещето.

На 3 на страната, който е обвързван с Освобождението. На тази дата през 1878 година Русия и Османската империя подписват Санстефанския кротичък контракт, с който се възвръща Княжество България.

От години в България, на която страната да отбелязва националния си празник. Това се случва на фона на и манипулиране и изопачение на българската история.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с проф. Калин Янакиев , учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, за това от кое място идват митовете за далечното минало на България.
Най-важното от изявлението " Абсолютно безрезервно на учениците се сервират неща, извлечени от митове, от фолклор и от исторически източници. Като на децата това разграничаване не се прави. Т.е. те няма да схванат кое от това, което им е поднесено, е взето от легенда, кое от същински исторически извор ". " Истинският национализъм би трябвало да е изпитание в сегашното. А когато всичко, с което можем да се гордеем, е в далечното минало, ние в действителност започваме да ненавиждаме сегашното и да нямаме никаква религия в бъдещето ". " Не е неприятно един народ да има мотиви за самочувствие, само че не и да бъдат измислени тези мотиви за самочувствие ". " Истинското име на днешния шовинизъм е ненавист. Не е обичане на личната нация, а е ненавист към другите ". " Тази хибридна агитация е експортирана най-много от Русия. Тя има далечни политически цели ". Съчиняването на историята
Според проф. Янакиев „ безусловно безрезервно на учениците се сервират неща, извлечени от митове, от фолклор и от исторически източници. Като на децата това разграничаване не се прави. Т.е. те няма да схванат кое от това, което им е поднесено е взето от легенда, кое от същински исторически извор “. По думите му „ става въпрос за някаква хибридност “. Тя е „ обвързвана с ранно възпитаване у децата, у учениците, на една особена комплексираност: нашата антична история е най-велика, ние сме най-най-най-великите на планетата “.

Това се прави, с цел да може това, което сме през днешния ден „ да бъде приписано на някого другиго. А през днешния ден, уви, ние сме калпазаните на Европа “, сподели проф. Янакиев. Според него това се внушава доста елементарно, в случай че преди този момент се легендаризира страта история.

„ Става необяснимо по какъв начин сме били толкоз велики. Без да се споделя, че това е измислено великолепие. Как в този момент сме стигнали дотук “, сподели проф. Янакиев.

По думите му „ същинският национализъм би трябвало да е изпитание в сегашното. А когато всичко, с което можем да се гордеем е в далечното минало, ние в действителност започваме да ненавиждаме сегашното и да нямаме никаква религия в бъдещето “. Според проф. Янакиев „ не е неприятно един народ да има мотиви за самочувствие, само че не и да бъдат измислени тези мотиви за самочувствие “.
Омраза към другите
Проф. Янакиев споделя, че „ същинското име на днешния шовинизъм е ненавист. Не е обичане на личната нация, а е ненавист към другите “. По думите му задачата е българите „ да намразят Европа, към която ни причислиха и да стартират още веднъж да обичат Изтока, Големия брат на изток “.

По думите му „ тази хибридна агитация е експортирана най-много от Русия. Тя има далечни политически цели “.

Той сподели, че „ днешната политическа агитация е: разпад, разчовечаване на индивида. За да бъде подкрепено това, което е чисто политическо, би трябвало да се внуши и нещо по отношение на историята “. По думите му, „ с цел да можем все по-силно да обичаме Русия, би трябвало все по-силно да стартираме да ненавиждаме останала част от Европа “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР