Тръгвам си с по-малко песимизъм, отколкото дойдох“ – обяви лидерът

...
Тръгвам си с по-малко песимизъм, отколкото дойдох“ – обяви лидерът
Коментари Харесай

Пеканов планира 1.7 млрд. лева за Маришкия басейн

„ Тръгвам си с по-малко скептицизъм, в сравнение с пристигнах “ – разгласи водачът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов след срещата с министър-председателя Стефан Янев и екипа му в Министерския съвет във връзка митинга на миньорите и енергетиците против затварянето на енергийния комплекс Мини " Марица-Изток " 2.

" Този пети протестен протест е единствено един от следващите и евентуално ще бъде още един след изборите и след конституирането на новото държавно управление " - предизвести от своя страна водачът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Няма да подминем тематиката, тъй като е сложна “ - увери ги вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и показа пред публицисти какви ограничения ще подхващат вследствие на провелата се среща, на която с изключение на министър-председателя, са взели участие и министърът на труда и обществената политика Гълъб Донев, и
министърът на енергетиката Андрей Живков.

На първо място в Плана за възобновяване и резистентност, който ще бъде подаден в петък (15 октомври) към Брюксел, ще се вкара значима промяна - ще се сътвори държавно дружество " Конверсия на въглищни райони " . Периодът на извеждането от употреба на централите ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терените - дейности, които ще са свързани с доста нови работни места. Ето за какво в новото държавно дружество ще има опция да бъдат назначени тези служащи и чиновници, чиито контракти са били прекъснати поради затварянето на енергийните и минни сдружения.

" Така страната ще може да даде сигурност на хората в района " - увери вицепремиерът Пеканов.

Като втора мярка ще се предложи индикативната дата (т.е. интервалът, който ще ни е нужен, с цел да излезем от въглищата) да е допустимо най-далеч във времето, с цел да може през това време да се възнамерява реализирането на нови благоприятни условия за района. Обсъжда се това да е след 20 - 23 години, каквото е настояването на миньорите и енергетиците.

" Поставянето на дата ще ни даде опция да отключим парите по Фонда за обективен преход - 2.4 милиарда лв., от които 1.7 милиарда лв. ще да отидат за Маришкия басейн, за разкриване на нови, устойчиви работни места с почтени приходи " - акцентира Пеканов.

" През юни тук се оказваше противоположният напън - да не подписвам заповед за работата на " Марица Изток " - напомни енергийният министър Андрей Живков и добави, че страната ни има да извършва задължения, които са поети преди мандата на настоящето служебно държавно управление.

В същото време в Националния проект за енергетика и климат има два съществени изчезнали момента : първият е въпросът за плавния преход към безвъглеродна стопанска система, а вторият е въпросът за нуклеарната енергетиката. " Тези два въпроса са свързани, тъй като, когато изваждаме една базова мощ, би трябвало да я заместим с друга. По тези два изчезнали момента занапред ще се водят диалози и ще се обрисуват главните моменти, по които ще се работи "   - разгласи Живков. Той акцентира, че Топлоелектрическа централа " Марица Изток " е от извънредно значение за енергийната система на България и плавният преход би трябвало да се извърши доста рационално и деликатно, с цел да не пострада енергийният баланс на страната.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР