Традиция в нашето данъчно облагане е, когато има намаляване на

...
Традиция в нашето данъчно облагане е, когато има намаляване на
Коментари Харесай

Експерт: Намаляваме данъците, а цените не мърдат?!

„ Традиция в нашето данъчно облагане е, когато има понижаване на налозите, в никакъв случай не рефлектира върху цената на стоката. Единственото е компенсиране на загубите на продавачите, на бизнеса “. Това съобщи пред БНР проф. доктор Любка Ценова, правист, специалист по данъчно право.

По думите ѝ „ цените би трябвало да понижават най-малко с размера на налога, който е понижен “, а салдото би трябвало да се откри посредством съществуващите стопански лостове и контрола на цените.

Едва година след намаляването на ставката при книгите се следи понижение на коричната цена, даде образец проф. Ценова.

„ Заиграването с Данък добавена стойност не е за първи път в нашия политически живот. Винаги когато стартира разискването на държавния бюджет, някоя от политическите сили повдига въпроса да се понижи Данък добавена стойност на избрани артикули. Това не е нов миг. Въпросът е, че е доста сензитивно, когато се заплаши, че хлябът ще нарастне “, разяснява проф. Любка Ценова.

Европейската инструкция, която урежда главните постулати и правила на Данък добавена стойност, задължава страните членки да имат общоприета ставка сред 15 и нагоре %. Има и понижени ставки съгласно избран тип артикули, разясни тя.

Назад във времето, още 1993-94 година, когато стартира да се ползва Данък добавена стойност у нас, България приема единна ставка. Така е още в Словения и Дания (където ставката е 25% за всичко), посочи специалистът.

У нас компликациите за администриране остават сериозен мотив против диференцираната Данък добавена стойност ставка, означи проф. Ценова.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР