Традиция стана някоя храна да се обяви за вредна, а

...
Традиция стана някоя храна да се обяви за вредна, а
Коментари Харесай

Погрешните представи за храните, които науката опроверга

Традиция стана някоя храна да се разгласи за нездравословна, а след няколко години да се окаже, че е извънредно потребна.

Или сухерхрана, богата на еди-какви си потребни субстанции се оказва, че не е напълно по този начин...

Като да вземем за пример спанакът - напълно не е толкоз богат на желязо, стойностите били сбъркани в указател през предишния век. Мазнините към този момент не били толкоз нездравословни, яйцата се оказаха потребни макар холестерола.

И започваме да имаме вяра на баба „ я си яж, което ти е сладко!” Или научна казано –интуитивно хранене.

Ето някои на пръв взор разумни изказвания, които науката опроверга.

Плодовете са суперполезни и могат да се употребяват безкрайно. Първото е безусловно правилно, второто не. В огромни количества фруктозата (плодовата захар) може да повреди черния дроб както алкохола. Два-три фреша на ден плюс плодове „ на корем” са нездравословни за здравето, даже при гладолечението плодовете са максимус 800 грама, това са три ябълки на ден. Големи количества плодове за хората със затлъстяване и диабет са съдбовна неточност, съдържат доста въглехидрати. А те са съществена причина за наднорменото тегло.

 г Thinkstock

Пълнозърнестият самун е диетичен, от него не се пълнее. Нищо сходно, пълнозърнестият самун е доста по-полезен от белият, само че съдържа съвсем същите калории като него. Фибрите в пълнозърнестия самун са потребни за организма, само че могат да причинят дискомфорт на храносмилателната система при някои хора. Трябва да се ограничи приложението му и при деца до 3 годишна възраст, прекомерно недодялан е за нежната храносмилателна система на дребните.

 g Thinkstock

Всички ядки са потребни като се изключи фъстъците. Между другото погрешно назоваваме фъстъците ядки, те са от семейство бобови. Лошата им популярност идва от обстоятелството, че са мощен алерген и за доста хора с алергия са противопоказни. Освен това в тях могат да се развият гъбички, които отделят токсичния афлатоксин (канцерогенен). Но това се случва единствено в случай че фъстъците не се съхраняват вярно, на хладно и изсъхнало място. Пресните фъстъци, неотдавна отделени от черупката, са доста потребни, богати на протеини, цинк, витамин Е и други витамини, мастни киселини.

 g Thinkstock

Солта и захарта са нездравословни, „ бялата смърт”. Факт е, че със солта се прекалява. Нормалното количество за вярното действие на организма е 3 гр. на ден, у нас се употребява 2-3 пъти повече. Със солта би трябвало да се внимава при сърдечно-съдови заболявания, отоци и др, само че никога да не се изключва изцяло. Тя е нужна за електролитния баланс в организма. Със захарта също би трябвало да се внимава, само че е безразсъдно да се изключи изцяло, изключително у подрастващите. Те имат потребност от сила за тялото и мозъка. Оставете поничките, вафлите, газираните питиета. Задоволете потребностите от сладко с качествени храни – шоколад, мед, сушени плодове, ушав в умерени количества.

 g Thinkstock

Не на глутена е последната „ мода” в храненето. Много малко хора имат нетърпимост към глутен и това се потвърждава елементарно. Храните, съдържащи глутен, са богати на витамини, фибри, доста витамини и микроелементи и здравите хора не би трябвало да ги заобикалят. Много хора се усещат добре на безглутенов режим, тъй като не се хранят с самун и тестени произведения (обикновено сладки), отслабват и имат добър тонус.

 g Thinkstock

Няколко генерации си предават легендата, че риба и мляко не се употребяват дружно, можело да се натровим. Нищо съдбовно не може да се случи от тази композиция, просто се събират два типа белтъчини и някои хора могат да получат лек храносмилателен дискомфорт. Който елементарно се поправя с чаша хубаво вино.

 g Thinkstock

Още от доктор Андреева:
Какви нелепости вършим, когато сме гладни Защо не би трябвало да обуваме чорапогащник на дребните момченца Различни ли са децата, родени със секцио? Шарката, която трябваше да изчезне, само че към момента е към децата ни: диагноза морбили Нетрадиционните способи за събаряне на високата температура Необяснимите шокиращи медицински случаи
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР