Традиция си е в навечерието на Хелоуин, а и не

...
Традиция си е в навечерието на Хелоуин, а и не
Коментари Харесай

Топ 10 на най-страшните филми за всички времена

Традиция си е в навечерието на Хелоуин, а и освен, да се гледат филми на ужасите. Наличното в жанра е впечатляващо, по тази причина ви показва 10-те най-популярни заглавия за последните десетилетия съгласно анкета в платформата Rotten Tomatoes, представени от trafficnews.bg.

THE EXORCIST (1973)

Може да не сте съгласни, че " Екзорсистът " е най-страшният филм на всички времена, само че евентуално също по този начин не е огромна изненада да го забележим на върха на нашия лист — с цели 19% от всички подадени гласове. Адаптацията на Уилям Фридкин по едноименния разказ за обладано от дявол дете и опитите за прогонване на упоменатия дявол стана най-касовият филм на ужасите с рейтинг R и първият, номиниран за най-хубав филм на Оскарите (печели девет други номинации и взима два трофея). Но отвън своята сериозна и комерсиална почтеност, филмът е добре прочут с всеобщата нервност, която въодушеви в цялата страна, от митинги против спорната си тематика до необятно публикувани известия за гадене и пристъп измежду публиката. Неговото трагично движение и ненапълно остарели резултати може да наподобяват странни спрямо някои модерни хоръри.

HEREDITARY (2018)

Сценаристът и режисьор Ари Астър направи голям възторг с пълнометражния си режисьорски дебют, мрачна фамилна драма за природата на скръбта, облечена в извънреден филм на ужасите. Тони Колет си завоюва място в пантеона на страхотните пренебрежения към Оскар с нейното извънредно показване като измъчена майка Ани, само че най-големият потрес във кино лентата пристигна с помощта на... Е, няма да скапваме това тук. Достатъчно е да се каже, че Hereditary порази толкоз нервите на киноманите, че мигновено трансформира Aster в режисьор за гледане и се изкачи до второ място в нашия лист.

THE CONJURING (2013)

Джеймс Уан си е запазил място измежду актуалните майстори на ужасите, режисирайки филми като Saw, Dead Silence, Insidious и този въодушевен от същински събития разбивач, основан на прекарванията на действителните паранормални откриватели Ед и Лорейн Уорън. Семейство Уорън, най-известно с работата си по странния случай, въодушевил филмите на ужасите в Амитивил (които изиграха роля в The Conjuring 2 ), бяха изобразени от Патрик Уилсън и Вера Фармига, които сътвориха страховита и напрегната атмосфера. Заедно Уан и сътрудниците му откриха пресен гнет в познатите жанрови тропи и крайният резултат е обширна кинематографична галактика, която единствено продължава да пораства.

THE SHINING (1980)

Буквално десетки романи и разкази на Стивън Кинг са приспособени за огромния екран и няколко от тези филми се смятат за класики през днешния ден, като Carrie, Misery и Pet Sematary (и това даже не регистрира неща, които не са ужаси, като The Shawshank Redemption и Stand By Me ). Но майката на всички тях е ясна - акомодацията на „ Сиянието “ на Стенли Кубрик. Чудо на сценография и индустриален дизайн и в действителност изнервящ взор върху обичайна история за населявана от духове къща, The Shining включва голям брой запаметяващи се изображения и емблематично осъществяване на Джак Никълсън. Сравнително дребното от страховитите подиуми във кино лентата към момента са безусловно смразяващи, само че същинската му мощ се крие в метода, по който пълзи под кожата ви и ви кара да изпитате бавното слизане на Джак Торънс в лудостта. С право се счита за един от най-великите филми на ужасите, правени в миналото, и се класира на четвърто място в нашата анкета.

THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE (1974)

Докато първите четири кино лентата в този лист събраха общо 42% от всички преброени гласове, те бяха последвани от шест кино лентата, всеки от които завоюва към 3% от гласовете. С други думи, последните шест кино лентата бяха разграничени с не повече от 60 гласа. Първият от тях е този нискобюджетен слашър, режисиран и съсценарист от Тоуб Хупър, много въодушевен от закононарушенията на Ед Гейн. Мръсната хармония на Texas Chainsaw му оказа помощ да му придаде лъчение на достоверност, което го направи още по-плашещ („ Това в действителност може да се случи, момчета! “), а солидното, заплашително наличие на Leatherface на Gunnar Hansen проправи пътя за други грубияни като Майкъл Майърс и Джейсън Вурхийс. Бяха направени многочислени опити да се вдъхне нов живот на франчайза – и имаме още един на път – само че нито един не се е сравнявал с оригинала в чист, несъразмерен, въодушевен от електрически принадлежности смут.

THE RING (2002)

Винаги е мъчно да вземеш нещо, което работи добре за една просвета и да се опиташ да преведеш тази формула сполучливо за друга, само че Гор Вербински съумя да го направи с The Ring. Римейк на всепризнатия трилър на японския режисьор Хидео Наката за прокълната видеокасета, филмът на Вербински резервира удивителните образни изображения на истинския филм - фантом на младо момиче в бяла рокля с дълга черна коса, покриваща лицето ѝ - и откри, че плаши пъклен доста на публиката, без значение от кое място са. Въпреки че филмът не беше толкоз добре оценен като своя предходник, той включва ангажирано осъществяване на изгряващата Наоми Уотс и за мнозина послужи като встъпление в източноазиатското кино на ужасите.

HALLOWEEN (1978)

На седмо място в нашия лист е филмът, който показа на света кралицата на писъци за всички времена Джейми Лий Къртис и сложи Джон Карпентър на картата. Хелоуин постоянно се цитира като един от най-ранните образци за жанра слашър, какъвто го познаваме през днешния ден, и макар че може да не включва същия тип реалистична кръв, която сме очаквали от филми в тази категория, той носи доста напрежение и някои изобретателни безредици в относително дребен пакет. Наследството на кино лентата също е много недосегаемо: маската на Майкъл Майърс се е трансформирала в легенда, а гигантският, неукротим палач и „ последното момиче “ са се вкоренили в лексикона на ужасите. Има причина франчайзът да продължава след повече от 40 години.

SINISTER (2012)

За тези, които не са чели „ научното проучване “, упоменато в горната част, най-сетне стигнахме до кино лентата, който беше увенчан като най-страшен. Преди да се причисли към MCU с Doctor Strange от 2016 година, режисьорът Скот Дериксън беше натрупал няколко кино лентата на ужасите, няколко от които завоюваха паметни почитатели. Една от тях беше тази дребна населявана от духове история за къща/притежание на същински престъпен публицист (Итън Хоук), който реалокира жена си и децата си в къща, където едно семейство е било убито, единствено с цел да открие, че новото място може към този момент да има много зло за наемател. Съобщава се, че писателят С. Робърт Каргил е бил въодушевен да напише сюжета въз основа на призрачен сън, който е имал след гледане на The Ring, и историята в действителност споделя незначителна аналогия с този филм, каквото е със страховития ъгъл на кино лентата. Но за мнозина, които са го гледали, трагичните разкрития и страховитите декори надалеч надвишават всички рециклирани жанрови тропи, които може да са участвали. Освен това има най-малко един отчет, който споделя, че това е най-страшният филм, юридически в миналото, тъй че това би трябвало да има значение.

INSIDIOUS (2010)

Джеймс Уан към този момент се появи по-високо в листата, само че преди той и Патрик Уилсън да снимат The Conjuring, те работиха дружно по този извънреден трилър за младо момче, което изпада в кома и стартира да канализира злобен дух. Основите на историята не са най-новаторските, само че честият помощник на Wan Лий Ванел я вдъхна с задоволително завладяваща митология, тъй че тя породи още три елементи. Уан също по този начин съобщи, че Insidious е трябвало да бъде нещо като коректив на откровеното принуждение на Saw, което го принуждава да сътвори нещо на по-духовно равнище и крайният резултат е ефикасен шедьовър, включващ това, което постоянно се счита за един от най-хубавите хоръри, показвани в миналото на екрана.

IT (2017)

Страхът от клоуни е напълно действително нещо, даже в случай че е станало толкоз всекидневно да го обявявате, че се усеща неискрено. Ако имате потребност от спомагателни доказателства, ние ви насочваме към боксофис извличането на IT от 2017 година, основан на едноименния разказ на Стивън Кинг, който по-късно победи „ Екзорсистът “с 44-годишен връх като най-касовия филм на ужасите въобще.

О, и несъмнено, негово е 10-то място в този лист. Високобюджетната акомодация на Анди Мускиети се основава на носталгията, с цел да опише историята си за деца, белязани от контузия, до момента в който погледът на Бил Скарсгард за Пениуайз, злия, изменящ формата си смешник, беше чудноват и притеснителен по всички верни способи. Добавете здравословна доза боязън от скокове, шепа впечатляващи подиуми и малко първокласна компютърна графика и ще получите рецепта за филм на ужасите, който е по едно и също време занимателен и цялостен със боязън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР