Традиционно Астрономическата обсерватория на Софийския университет Св. Климент Охридски в

...
Традиционно Астрономическата обсерватория на Софийския университет Св. Климент Охридски в
Коментари Харесай

Отворени врати в софийската обсерватория за Световния ден на астрономията

Традиционно Астрономическата обсерватория на Софийския университет " Св. Климент Охридски " в Борисовата градина се включва в Световния ден на астрономията.

От 16 до 22 часа входът ще бъде свободен. Програмата ще бъде разнообразна - къси лекции на наличен език, демонстрации, галерия и благоприятни условия за наблюдения при ясно небе.

Между 16 и 17 часа ще има наблюдения за посетителите с няколко телескопа на Слънцето, а след 19:30 часа - на Сатурн и на Луната.

Снимка: БГНЕС

В двора на обсерваторията от 16 до 18 часа ще бъде показана " Космическата академия за деца " с създател Тихомир Димитров, който е квалифициран магистър от новаторската стратегия " Астрономия и популяризация на астрономията ".
Астрономи откриха голяма планета, която не би трябвало да съществува Тя се намира на към 30 светлинни години от Земята и откритието може да ни накара да преосмислим образуването и живота на планетите
Ще има и " апетитен макет на слънчевата система ", защото, в случай че смалим планетите от слънчевата система към 500 милиона пъти, то те биха били с размерите на добре познати ни плодове.

В двора на обсерваторията ще има и галерия с 30 красиви астрономически изображения, снимани с най-големите телескопи. Ще бъде показан и филмът " 50 години от стъпването на Луната ".

Снимка: БГНЕС

От 17 часа стартират късите лекции на астрономите, които ще са по тематиките " Астрономическата обсерватория на Софийския университет - история ", " Странното магнитно поле на Меркурий ", " Къде се раждат звездите? ", " Тъмната Вселена ", " Произходът на детайлите " и " Звездите в края на живота си ".
Официално: Земята е била “посетена ” от обект от друга слънчева система Кометата 2I/Borisov е вторият обект, за който сигурно знаем, че идва от друго място в Космоса
Денят на Астрономията започва от Съединени американски щати през 1973 година и се организира годишно за продан на любопитна информация и опит сред професионалните астрономи и феновете на науката. Събитието се осъществя напролет и есента, като се избира събота, когато е оптимално близка Луната във фаза „ първа четвърт”.

По този метод спътникът ни е доста подобаващ за проучване през първата половина на нощта и в същото време не пречи на наблюденията върху по-далечни астрономически обекти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР