Традиционният иконографски събор в Бачковския манастир Успение Богородично“ край Асеновград

...
Традиционният иконографски събор в Бачковския манастир Успение Богородично“ край Асеновград
Коментари Харесай

Традиционният иконографски събор в Бачковския манастир събира стотици ценители

Традиционният иконографски събор в Бачковския манастир „ Успение Богородично “ край Асеновград събира стотици миряни – ценители на църковните изкуства и иконописта. Събитието се организира под егидата на Величкия Епископ Сионий. Очакват се публични посетители от цялата страна. Съборът ще се организира в границите на идната седмица – от 23.08.23 година (сряда) до 27.08.23 година (неделя), в това число. Официалното разкриване ще се състои на 24-ти август (четвъртък) – след литургията.

Тази година съборът е в чест на 70-тата годишнина от възобновяване на Българската патриаршия и 630 години от рухването на Търново и заточението на Св. Патриарх Евтимий в Бачковския манастир.

Гостите на събитието ще могат да прегледат новоизографисаната столова и новия параклис „ Вси Светии “. Ще имат опция да участват на ежедневните литургии. Ще бъде подредена и галерия от икони и произведения – уникати от дребна резба. Експозицията ще бъде ситуирана в дворното пространство на манастира - вляво от централния вход. Сред забавните събития ще е и проява (възстановка) на иконопис – няколко иконописци ще рисуват една обща икона на място в храма, в наличието на посетителите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР