Традиционна българска сватба беше представена днес по време на фолклорния

...
Традиционна българска сватба беше представена днес по време на фолклорния
Коментари Харесай

Лиляна Павлова в Еленово: Ние обогатяваме Европа с фолклорното си богатство и сме призвани да го предаваме на поколенията

Традиционна българска женитба беше показана през днешния ден по време на фолклорния събор в новозагорското село Еленово. Възстановката беше на Клуб „ Традиция “ – Нова Загора. Гости на празника бяха претендентите за евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Лиляна Павлова и Камен Костов, както и националният представител от ГЕРБ Галя Захариева.

„ Благодаря на всички участници във фолклорния събор, че със сърце и душа пазят традициите и обичаите със своите осъществявания, предават ги на поколенията и ги съхраняват. Българските история, просвета, обичаи и традиции са скъпи. Те са благосъстояние, с което би трябвало да се гордеем и да разпространяваме на всички места из Европа. Ние обогатяваме Европа с това благосъстояние и сме призвани да го предаваме на поколенията. Разказвайте родовата си памет, пазете българските обичаи, тъй като България има своя неповторим принос в европейската история и справедливо и почтено място в обединена Европа “, сподели Лиляна Павлова.



Част от празника бе и концерт на отбор за български национални песни и танци „ Родолюбие “, гр. Тараклия, Република Молдова. Тази година участниците във фолклорния събор и конкурс "Еленово ", което се организира в подножието на „ Свети Илийските възвишения” в близка до селото околност „ Кара дере” са 150. Участват фенове на националното творчество от цялата страна и отвън рамките ѝ.

Два дни на две подиуми феновете на националното изкуство мерят сили, оценени от професионално жури. Целите на събора са възпроизвеждане на фолклорната просвета в наше време в естествената среда на празника, за одобряване на последователност в процеса на унаследяване и запазване спецификата й на локално и районно ниво, за образование на младото потомство в нейните детайли и ценностна система, като част от многообразното културно завещание и главен детайл на актуалната просвета. Организатори са Община Нова Загора и НЧ „ Светлина 1908 “.



За трета поредна година уредниците оферират новия образ. Съборът е продължение на състоялите се 20 издания, като Великденски от 1997 година В рамките на събора беше показан и занаятът „ Дърворезба “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР