Традициите са хубаво нещо! Затова и тази година РИОСВ, Зелени

...
Традициите са хубаво нещо! Затова и тази година РИОСВ, Зелени
Коментари Харесай

Живописен тур в Пловдив днес: Наблюдават най-голямата колония на малък корморан

Традициите са хубаво нещо! Затова и тази година Регионална инспекция за опазване на околната среда, Зелени Балкани и Българско сдружение за отбрана на птиците ще спазят традицията и ще отбележат дружно Световния ден на влажните зони, 2 февруари, с тур край река Марица в град Пловдив и с мониторинг на световнозастрашения и предпазен тип дребен корморан (Microcarbo pygmaeus). Към трите организации ще се причислят студенти, доброволци, фенове на птиците и природата.

Живописната разходка ще стартира в 16 часа на южния бряг на река Марица против магазин „ Била “, а крайната спирка ще бъде Нощувката на дребния корморан при остров „ Адата “, където вечер се събират да почиват хиляди птици от типа.

Организаторите ще обезпечат техника за наблюдаване, с помощта на която участниците ще имат опция да се насладят пълноценно на впечатляващата колония на дребния корморан – най-голямата за вътрешността на страната ни. Подготвени са и осведомителни материали, пред участниците ще се изнесе и къса лекция за предпазена зона „ Река Марица “ от мрежата „ Натура 2000 “ и за присъщите особености и факторите, които въздействат отрицателно върху типа.

Събитието ще бъде съобразено с настоящите противоепидемични ограничения.

Световният ден на влажните зони се празнува на 2 февруари - денят, в който е подписана Рамсарската спогодба през 1971 година. Приета от 171 страни, България е една от първите, които се причислява към нея.

Влажните зони са екосистеми, в които водата е главният фактор, от който зависят екологичните условия и обвързваните с тях животни и растения. Съгласно Конвенцията, влажните зони са: „ блата, торфища, мочурища или открити водни площи, естествени или изкуствени, непрекъснати или краткотрайни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, в това число територии с морска вода, дълбочината на които при отлив не надвишава шест метра”.

Темата на екологичния празник за 2022 година е „ Влажните зони за хората и природата “ , като тя акцентира значимостта от предприемане на ограничения и дейности за гарантиране опазването и устойчивото потребление на влажните зони от всички нас.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР