Традициите около един от най-християнските празници през годината повеляват истинско

...
Традициите около един от най-християнските празници през годината повеляват истинско
Коментари Харесай

Обичаите по Великден, които събуждат истинските емоции у нас

Традициите към един от най-християнските празници през годината повеляват същинско фамилно благополучие и изпълнена с вкусни ястия софра. Но кои са обичаите, с които е заформена тази уютна магия около дните към Великден, и по какъв начин нашите предшественици са чествали този фамилен празник? Ще разгледаме в идващите редове.

Повечето от нас обичаме да похапваме с същинска приятност от вкусните великденски печива, които обичайно се подготвят през този интервал от годината. Но в действителност много преди да имаме удоволствието да вкусваме от сочните козунаци на конци, у нас по остаряла традиция всяко семейство единствено е приготвяло от по този начин наречените великденски обредни хлябове. Със своите три съществени съставки - пшенично брашно, мая и яйца, тези вкусни празнични печива са изобразявали труда и постоянството, които са били на извънреден респект обратно през годините във всяко едно семейство. Обичаят по приготвянето на отличителните великденски хлябове повелява на най-младата и чевръста булка във фамилната рода да запретне ръкави и да подготви за цялото семейство едно вкусно и стоплящо сърцата празнично печиво.

Със своята кръгла и характерна форма тези хлябове най-често са изобразявали облия харман, върху който първо се произвеждала и по-късно събирала плодовитата годишна продукция от фамилията. Украсата на тестените произведения във всяка къща били отличителни и запаметяващите за характерностите на всеки жанр - разнообразни гайтани, полукръгове, ромбове и специфични места за полагане на яйца, се изобразявали върху всеки един фамилен и предопределен за празника Великден ритуален самун.

След изработката на това значимо празнично печиво фамилията във всяка една къща започвало работа и по приготвянето на останалите значими обичаи, съпътстващи Възкресението Христово - боядисването на яйца и изпичането на вкусно агнешко месо. Богатата и обилна софра по време на дните към Великден постоянно е стопляла душите и сърцата на нашите предшественици, които със своите излъчени през годините умения и традиции, през днешния ден са завещали на нас едни същински и незабравими мемоари към отбелязването на този празник. Сега в седмиците към Великден, Lidl ни дават опция да осъществим фамилната софра с артикули от родно българско произвеждане. Вкусно изпечени козунаци от личната фурна на веригата, пресни кокоши яйца и свежо агнешко месо на чакат всички клиенти на Lidl, които желаят да приготвят една незабравима фамилна софра, следвайки обичаите и традициите.

От Lidl са помислили и за домашния ни уют по време на празничните дни, като пъстра великденска украса ще разсъни пролетта в дома ни със свежи цветове, а декоративна кошничка в три разновидности може умерено да заеме централно място в фамилната ни декорация. С великденските оферти на веригата магазини можем бързо и комфортно да набавим на едно място всички нужни за фамилния уют първокласни артикули и да събудим домовете и сетивата си за идните топли и слънчеви дни.

Посрещането на Великден у нас също повелява най-възрастният представител в фамилията първо да разчупи от празничното печиво, без значение дали това ще бъде апетитен самун или козунак, и да раздаде на всеки един представител в къщата по едно справедливо вкусно парче. След това би трябвало да вземе първото боядисано в алено яйце и да потърка челата и бузките на всички посетители и родственици, като стартира от най-малкия представител на трапезата. Така съгласно обичая всички ще се радват на нестихващо здраве, благополучие е берекет.

Защото да бъдем дружно по време на християнските празници е тъкмо оня благополучен миг, в който всяко едно семейство може да съобщи или завещае от своите значими и тачени обичаи - по този начин духът и атмосферата към честването на Великден ще продължи да се предава от жанр на жанр, като се основават повече от незабравими мемоари и страсти в съзнанието на всеки един от нас.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР