“Този заем е нещо, което трябваше да се случи, но

...
“Този заем е нещо, което трябваше да се случи, но
Коментари Харесай

Е-кономика, 14.09.2022 с икономиста Стефан Антонов и Чавдар Русков

“Този заем е нещо, което трябваше да се случи, само че се случва доста по-късно и при доста по-висока цена, в сравнение с можеше да бъде, в случай че беше изтеглен през първото тримесечие, или даже през първата половина на годината ”.

Това разяснява икономическият публицист Стефан Антонов. Според госта, сегашният интервал от годината е неблагоприятен за изтегляне на държавен заем, защото инфлацията е висока и лихвите са последвали нейният напредък. Според него, желанието на България да пласира скъпи бумаги за над 4 милиарда лв. на външния пазар е обосновано, защото идната година ни следва заплащане по дълг, изтеглен още през предишното десетилетие. Въпреки това, гостът дефинира като неверна държавна политика планувания в бюджета таван от 10 милиарда лв. на дълга за 2022-ра.

Антонов чака на дълговите пазари да има интерес към българските скъпи бумаги, макар световната неустановеност и несполучливите излъчвания на ДЦК на вътрешния пазар. 

“България, от една страна, е считана за възникващ  пазар, дребна стопанска система с висока корупция. И ние плащаме цената на този неприятен престиж с по-високи лихви. От друга страна, ние сме извънредно дисциплинирани във фискално отношение през последните 25 години, плащаме си задълженията, и имаме невисок недостиг, най-малко до последните 2 години. А резултатът от това е, че финансирането ни е по-евтино от страни като Гърция и Италия, които са по-богати от нас. “

Във втората част на предаването гостува изпълнителният шеф на Business Model Design – Чавдар Русков. Според госта фирмите в днешно време получават огромен напън за повишение на заплатите на чиновниците, а в IT бранша се следи доста търсене на фрагменти. 

“Ако компания желае да получи по-добри резултати, би трябвало да смени метода на мениджърите от това да се наемат повече хора, към това какво може да се реализира с наличните запаси ” - разяснява Русков. От позиция на чиновниците, съгласно госта самите взаимоотношения сред наетите и работата към този момент не са за изхранване. Трудът се трансформира в част от живота и по тази причина бизнесът би трябвало да обезпечи мотивираща среда за своите чиновници. 

В предаването бе прегледан и дебата за минималната заплата в Европейски Съюз. Повече по тематиката и задачите диалози вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР