Този вирус е устойчив и ще остане повече от година

...
Този вирус е устойчив и ще остане повече от година
Коментари Харесай

Проф. Христова: Или ще го изкараме, или ще се ваксинираме

 " Този вирус е резистентен и ще остане повече от година измежду нас. Големият проблем е, че сме доста възприемчиви към него. Ако една грипна зараза се лимитира в границите на зимния сезон, стабилността на ковид и през лятото е огромна, той е доста деен. Това, че сме възприемчиви, значи, че рано или късно той ще мине през всички хора. Една част ще го изкарат безсимптомно, макар че половината от тях рано или късно развиват зараза. Така че, или ще го изкараме, или ще се имунизираме! “ Това сподели в предаването " Опорни хора " по проф. Ива Христова, зам.- ръководител на НЦЗПБ.

За да се приключи разпространяването, се счита, че към 70 % от популацията би трябвало да бъде имунизирано. 

" Де факто, това е невероятно ", съобщи проф. Ива Христова. " Но би трябвало да имаме поради и онази част от популацията, която е изкарала инфекцията. Тези хора имат имунитет ", означи тя.

Ако съберем частта, която има имунитет и частта, която се имунизира, колкото повече наближава 70-те процента тази група, толкоз по-защитено ще бъде обществото. Ваксинирането ще понижи броя на нови болни.

Проф. Ива Христова разяснява, че хората, които са изкарали болестта, могат да изчакат най-малко три месеца преди да се имунизират. Защото в този интервал те имат имунитет. " Добре е да сложат ваксина, само че да изчакат няколко месеца. Повторни болести има “. 

Хората се опасяват от всяко ново нещо, тъй като няма задоволително данни, сподели в предаването специалистът. Само че, от една страна е тежестта на болестта, въпреки това с ваксина можем да го предотвратим.

Проф. Христова е уверена, че имунизацията се създава от колосите, които създават от години всички ваксини. " При тях няма пропуск. Ние сме удовлетворени. Тези ваксини са утвърдени от регулаторните органи и те няма да ги пуснат за приложимост при най-малкото подозрение. Защото ще стане скандал ", заяви специалистът. 

" Независимо, че имунизацията е нова, би трябвало да имаме вяра на производителя и на регулаторните органи. Всички ваксини, които излизат в този момент на пазара, са въз основата на дълготраен опит на фирмите за разработка на ваксини. И това е една от аргументите да бъде създадена толкоз бързо. Това е един генно-инженерен артикул ", добави проф. Христова.

Според нея страничните резултати са при 4,6% от хората. " Това значи, че на 25 индивида, един демонстрира странични резултати. Т.е. доста рядко. Но те са общоприети, като при всяка имунизация и са несравними с това, което предизвиква самото заболяване ", добави зам.-председателят на НЦЗПБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР