„Този вирус е много различен. Големият мит, че той е

...
„Този вирус е много различен. Големият мит, че той е
Коментари Харесай

Доц. Борисов: Човек не може да създаде вирус като COVID-19

„ Този вирус е доста друг. Големият мит, че той е артикул на човешка ръка, е цялостна измислица. Човек не може да направи подобен вирус, тъй като той е единственият ковид от класа си, в който шиповият протеин има две самостоятелни форми. Едната ни заразява, другата ни разболява. Само природата може да сътвори такова гениално създание ", изясни в ефира на " Събуди се " доцент доктор Борислав Борисов - ръководител на Българска асоциация по клинични изследвания.
Вчера у нас дойдоха първите 28 000 дози от имунизацията AstraZeneca. Междувременно стана ясно, че тя е ефикасна против английския вариант. Но страни като Германия, Норвегия, Дания, Швейцария се отхвърлиха да я употребяват за хора над 65-годишна възраст.

„ Всяка страна членка на Европейски Съюз има пълномощията да вкара национални рамки за използването на ваксини. Трите ваксини, които имаме, са минали всички клинични изпитвания. Първият мит, който би трябвало да се разсее, е, че те са позволени бърз и с незадоволително данни. Това, че бяха позволени доста бързо, се дължи на мобилизацията ", съобщи той.

Доц. Борисов изясни също, че всеки медикамент може да даде странични реакции. За в този момент обаче данните от първите две ваксини демонстрират невисок брой на хора с нежелани реакции. Главно те са алергични реакции при хора, които и преди са имали алергии.

„ Има предизвестие в разрешението за приложимост на какъв стадий да бъдат сложени имунизациите, само че те следват правилото на формиране на антитела при преболедувалите. За това се изчакват няколко седмици от боледуването. Според мен има значение това, че не са единични случаите на наново заразяване. Не можем да бъдем сигурни, че един преболедувал не може да се болести след няколко месеца ", счита той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР