Този уикенд през страната ни нахлува топъл средиземноморски въздух. Температурите

...
Този уикенд през страната ни нахлува топъл средиземноморски въздух. Температурите
Коментари Харесай

Пролетен уикенд: 20 градуса, прах от Африка и кален дъжд

Този уикенд през страната ни нахлува топъл средиземноморски въздух. Температурите ще са пролетни, вятърът – топъл, само че на моменти мощен. Температурите ще скочат до 20 градуса, дадоха обещание синоптиците.

В тази конюнктура се чака повишение на концентрацията на тънък прахуляк от пустините на Африка. Запрашаването ще е най-значително в неделя и понеделник в Югозападна България. Възможно е в тази част на страната дъждът да е кален.

Днес денят стартира с мъгли в ниските равнинни региони без вятър. В хода на денонощието облачността ще е променлива с разкъсвания, следобяд и вечерта - забележителна в Западна и Централна България, с капацитет за незначителни валежи от дъжд. Сняг – над 2200 метра надморско ниво. В Източна България и по планините, най-много северните им скатове, вятърът от юг-югозапад ще е със мощни пориви до 80-90 км/ч. Дневните температури – в пролетния диапазон – сред 18 и 23 градуса.

С развиването на средиземноморски циклон неделята ще е облачна. В хода на деня ще превали дъжд едва на места в Югозападна България и по планините на Централна България. Снежната граница ще остане над 2000 метра. Вятърът ще е с умерени пориви, а температурите следобяд – малко по-ниски от съботните – от 13 до 18 градуса.

Последните дни на февруари ще са по-топли от нормалното. В западната половина на страната ще е по-хладно с 2 -3 градуса, до момента в който в останалата част на България още веднъж се чакат стойности на термометрите до 20, тук-там и малко над 20 градуса.

В понеделник облаците северно от Стара планина ще се раздират, а превалявания там няма да има. В Югозападна България обаче такива ще има, само че строго местни и релативно слаби.

След утринните мъгли, във вторник ще е слънчево. Около средата на седмицата Балканите ще попаднат в плен на следващ циклон от Средиземноморието. Ако той резервира настоящата си мощ и траектория, ще има превалявания в първите дни на март, на повече места в Южна България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР