Този уикенд предстои 37-ото издание на едно от емблематичните и

...
Този уикенд предстои 37-ото издание на едно от емблематичните и
Коментари Харесай

Участник в Джирото стартира в Обиколката на Витоша този уикенд

Този уикенд следва 37-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници надпревари на София – Обиколката на Витоша. Проявата, известна още като Витоша100 е част от самодейност " София – европейска столица на спорта " и отново ще събере няколко хиляди столичани и посетители на столицата, искащи да насочат ново предизвикателство към самите себе си.
 Колоездач получи 4 см бездънен прорез от дискова спирачка
Стартът и финалът са на паркинга пред Резиденция Бояна, пред Базата на БФС. Тръгва се по бул. " България " по посока на кв. " Бояна ", след това се продължава по пътя за м. " Златни мостове " и по-късно се следва в детайли описания в уеб страницата http://vitosha100km.bg маршрут, оттова може да се смъкна и специфичният файл с GPS следата.

Стартът на супер тестването за колоездачи е в събота, на 15 юни в 06:00 часа, а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, само че в 23:59 ч. Метеопрогнозата е за ясно и безшумно време, а в ранните часове на събота началото на двудневните съревнования ще даде заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Очакваните часове за финиширане са почти следните: за колоездачите - мъже 10.00 ч. и дами 11.00 ч. в събота, за скороходците – мъже 8.00 ч. и за дами 9.00 ч. в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

Миналата година първенците при бегачите Александър Спасов и Мария Николова усъвършенстваха върховите достижения от 2017-а с впечатляващи разлики. Спасов си обезпечи успеха с време 8.12:06 ч., което неповторим връх – с над половин час по-добър от достижението на предходния първенец Андрей Гридин. При дамите Мария Николова отбрани купата си и завоюва за четвърти път при осмия си следващ старт в Обиколката. С резултат 9.37:44 ч. тя усъвършенства с близо 12 минути миналогодишния си връх на надпреварата. При колоездачите най-бързи бяха Александър Алексиев - с връх на трасето от 4.11:00 ч., съвсем 9 минути по-бързо от предходния победител и Ивета Алексиева - с време 6.05:32 ч.

Супергероите на Обиколката пък бяха Камен Тончев и Боряна Николчева. Те станаха първенци в дуатлона на 200 км – композиция от 100 км колоездене и 100 км тичане в границите на два дни. Камен приключи дуатлона за 15.41:04 ч.,а резултатът на Боряна Николчева е 21.27:03 ч., което е с удивителните час и петнайсет минути по-бързо от предходния връх.

До момента деклариралите присъединяване са близо 2500, осведомят уредниците, които в този момент поръчват още стартови номера. Тези дни ще се включат още състезатели, които в последния миг ще дойдат от провинцията и от чужбина. Ясно е, че на старт ще застанат представители на най-малко 29 страни, част от тях с цели тимове. Общият брой на чужденци се чака да доближи 100, измежду тях чиновници на редица посолства у нас. Над 100 пък ще опитат супер предизвикването " 200 км " - да обиколят Витоша първо с велосипед и по-късно със скороходците.

Сред участниците за първи път ще бъде и най-хубавият ни шосеен колоездач напоследък Николай Михайлов – единственият българин участник в Обиколката на Италия, състезаващ се от предходната година за португалския отбор " Efapel ".

Сред куриозите е поръчката на най-възрастния участник тази година. 75-годишният глухоням Васил Грозев се е записал на дуатлон, а най-малките това лято са двама по на 10 години освен това родени на една и съща дата 27 август 2008.- Генко Дойчинов и Евелина Либкнехт. Най-малкият участник в историята на Обиколката е 5-годишно момче, минало 100 км дружно със своя татко. Преди три години пък 70-годишен човек приключи дуатлона.

Проявата още веднъж е оповестена за " съревнование без отпадък ", заради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не употребяват пластмасови чаши за еднократна приложимост и да прибират отпадъците си по време и след надпреварата. И това лято за реализиране на тази цел ще оказват помощ доброволците по самодейността " Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба ". В зоната на старт/финала уредниците са подготвили сетове с приятни изненади, игри и забави, където участниците ще могат да релаксират, а посетители и фенове да прекарат приятни часове. По трасето ще бъдат построени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Предвидени са и разнородни награди за участниците и феновете, Софийска вода още веднъж ще награди призьорите с ваучери на стойност над 3000 лева Общият награден фонд е над 10 000 лева

Тази година управлението на Природен парк Витоша даде позволение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде " осиновен ", което значи, че маркировката и табелките към този момент ще могат да се поддържат и употребяват от всички искащи целогодишно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР