Този понеделник СЗО съобщи, че случаите на морбили (заболяване, което

...
Този понеделник СЗО съобщи, че случаите на морбили (заболяване, което
Коментари Харесай

Епидемия от морбили в Европа – рекорден брой случаи


Този понеделник СЗО заяви, че случаите на морбили (заболяване, което беше в преелиминационен стадий за Европа) са скочили доста спрямо предходните десетилетия. Като причина се показва отводът от слагане на ваксини и незавършените имунизационни схеми в детска възраст.

Статистиката демонстрира че до 1990 година годишно в Европа са били регистрирани стотици хиляди случаи на морбили, само че с помощта на дейната имунизационна стратегия равнищата спадат внезапно. За трите десетилетия най-ниско равнище от 5 273 случая е регистрирано през 2016 година През 2017 година цифрата скочи до 23 927 случая, а за едвам първата половина на 2018 година са регистрирани повече от 41 000 случая, от които 37 приключили със смъртен излаз.

Ефикасен метод за елиминиране на болестта, което се дефинира и като най-заразното в човешката патология , е ваксиналното покритие на популацията да доближи 95%. За Европа този % е 90%, а за Съединени американски щати – 94%. В няколко европейски страни, в това число по-богатите Австрия, Белгия и Франция равнището на имунизационен обсег е едвам 85%.

Като главно причина за понижаващото се имунизационно покритие се показват незадоволителната осведоменост от изгодите, съмнение към държавното управление, стопански проблеми, както и дискредитираното мнение, че имунизацията води до развиване на аутизъм.

Свързани публикации.. Морбили - едно от най-заразните вирусни инфекциозни болести 0 Морбили – по какъв начин се диагностицира болестта? 0 Доц. Мангъров: Епидемия от морбили грози България 0

Голяма част от случаите на морбили са докладвани в Украйна, където процентът на имунизирането се намалява доста през 2008 година, защото страната претърпява редица политически и стопански рецесии. Към днешна дата равнището на имунизация се е повишило, само че огромна група от по-големи деца към момента остават неимунизирани.

Според доктор Мушат (представител на отдела, занимаващ се с имунизационния обсег, към СЗО) не е ясно дали потокът от милиони мигранти в Европа през последните години не е съдействал също за следените увеличени равнища.

Високият инфектиран капацитет на болестта може да бъде онагледен с % на инфектирани при контакт с болен - в случай че в една стая се намират 10 души, които са контактни с болен от морбили – 9 от тях ще бъдат инфектирани. Този висок % дефинира болестта като най-заразното в човешката патология.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР